Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 17:09 - 4 ноември 2005 г. питане от народния представител Иван Костов относно противодействието на корупцията във високите етажи на властта.
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря, господин Найденов.
Не виждам други желаещи за изказване от името на парламентарна група.
Преминаваме към въпросите и питанията към министър-председателя на страната Сергей Станишев.
Има питане от народния представител Иван Костов относно противодействието на корупцията във високите етажи на властта.
Заповядайте, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.

Уважаеми господин министър-председател, колеги народни представители! Това питане, зададено преди един месец, значително изпревари Доклада на Европейската комисия, но констатациите, на които той се базира, са същите, както в Доклада на Европейската комисия. В този смисъл аз няма да повтарям тези констатации, няма да мотивирам въпроса, тъй като вече стана достатъчно известно на българското общество, че една от сферите, пораждащи голяма загриженост в Европейския съюз, е много слабото изпълнение на задълженията в областта на противодействието на корупцията и особено на корупцията на високите етажи на властта или така наречената висока корупция. Във Вашия отговор и при изслушването Вие казахте, че ще приемете нова стратегия, ако правилно съм разбрал, предполагам, че Вие ще изясните това, тъй като в отговора на писмен въпрос на мой колега, Вие потвърждавате правилността на приетата и действаща сега Стратегия за противодействие на корупцията. Надявам се, че Вие ще изясните това нещо в своя отговор.
Ето моите въпроси. Какво ще промените в стратегията и политиката на предишното правителство за противодействие на високата корупция, доколкото то постигна много слаби резултати в тази област? И второ, кои прояви и причини на корупцията, става въпрос за високите етажи на властта, най-силно пречещи на европейското членство на България, ще бъдат атакувани от правителството? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин министър-председател, заповядайте. Разполагате с пет минути за Вашия отговор.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Костов! Благодаря Ви за въпросите, които отправяте към мен. Надявам се, че те са израз на автентична искрена загриженост и национално отговорно политическо и държавно мислене. Вие бяхте премиер на правителство с пълен четиригодишен мандат и имате опит – и положителен, и отрицателен, който обществото продължава да очаква да споделите. Вие знаете, че проблемът за борбата с корупцията в България многократно е поставян от наши партньори от Европейския съюз и НАТО и особено остро действително в Доклада на Европейската комисия от 25 октомври. Това поставя в центъра на дискусията не толкова какво сме направили и какво ще променяме в стратегията, приета от предишното правителство, а какво реално и осезаемо ще постигнем в ограничаването на корупцията в много стеснени параметри от време, тъй като сегашното правителство е поставено в положение и по тази глава и област и в много други да решава проблеми, които са отлагани, изоставени, забатачвани в продължение на дълги години, не само през последния мандат.

Разбираме, че това няма да стане с декларации за добри намерения, а с реални конкретни и решителни действия. На заседанието на Съвета по сигурността преди два дни за първи път бяха взети решения за прилагането на системни и координирани мерки, обединяващи капацитета и усилията на компетентните структури на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, на Главната прокуратура и на Следствието. Убеден съм, че само координираните действия могат да атакуват корупцията по цялата верига от превенцията, причините, практиките до последствията от нея. Впрочем именно на това заседание поръчах с усилията и на Министерството на вътрешните работи, на Главната прокуратура и на Следствието, да се изготви по-цялостен анализ на организираната престъпност, на нейните центрове, начини на финансиране, на всички останали компоненти, за да може ръководството на страната да разполага с обективни данни за предприемане на адекватни действия.

Кои са конкретните действия?

Предприемат се законодателни, административни и организационни мерки за подобряване капацитета и институционалното укрепване на компетентните служби и органи. Пристъпва се към ефективно прилагане на европейските стандарти, постижения и положителен опит в противодействието на всички форми на корупцията. Разширява се особено интензивно през последните два месеца международното сътрудничество с нашите партньори от Европейския съюз и страните-членки на НАТО за неутрализиране на трансграничната организирана престъпност.

Искам да подчертая, че това сътрудничество ще се разширява и ще се задълбочава и участието с опита, експертизата и с технически възможности на нашите партньорски служби може значително да улесни и тази работа на българската държава.
Особено внимание ще отделим на необходимостта обществените поръчки да бъдат прегледани детайлно и поставени в режим на прозрачност. Това е едно от решенията на Съвета по сигурност, за което като организация отговаря Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи, за създаване на по-нов механизъм. Решително се пристъпва към неутрализиране на действията на организирани престъпни групи чрез ограничаване на финансовите и икономическите им възможности. Незаконните им приходи от контрабанда, измамите с ДДС, трафика на хора с различни цели, трафика и разпространението на наркотици. Защото всички сме наясно, че колкото и активна да е полицията на улиците, колкото и арести да бъдат извършени в резултат на последната акция на Министерството на вътрешните работи, ако системно, методично, последователно не бъдат ограничавани финансовите източници на организираната престъпност и на корупцията, няма да постигнем желания от нас и от европейските партньори ефект.

С приоритетно значение е ускоряването и провеждането на съдебната реформа. С проекта на Министерството на правосъдието – усъвършенстване на административното правосъдие с оглед противопоставяне на корупцията, целим да се подобри правната и организационна рамка на административното правораздаване за по-ефективна превенция на корупцията. В процедура на съгласуване е и предстои да бъде приет Етичен кодекс на министрите и политически назначените служители в изпълнителната власт, който също е средство за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Правителството ще гарантира спазването на закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Създадена е Дирекция “Главен инспекторат” при Министерския съвет, която е компетентна по отношение на конфликти на интереси и корупция сред висшите държавни служители и органите на изпълнителната власт.

В проекта на правителствената програма за управление, който ще бъде представен в края на месеца, са предвидени пакет от мерки за противодействие на корупцията и ще се стремим да изпълним всяка една от тях. Правителството ще работи за усъвършенстване на системата на антикорупционно сътрудничество между държавните институции, структурите на гражданското общество и средствата за масово осведомяване. Предвиждаме в работата на Комисията за борба с корупцията да бъдат включени представители на бизнес сдруженията и разработването на политика за стимулиране на чистия бизнес.

Уважаеми господин Костов, добре знаете, че корупцията може да се бори с много по-ясни и прозрачни правила, за да не може да се създават условия и съблазни на чиновници, държавни служители, политици да се поддават на корупционен натиск и практики. Вие поставяте този въпрос към едно правителство, което встъпи в длъжност на 16 август тази година и очаквате от него сега и незабавно резултати, които трудно могат да бъдат реализирани за два месеца и половина при условие, че през последните 15 години този процес на корумпираност на българското общество е нараснал. Уверявам Ви, че имаме и решителността, и политическата воля, и желанието, и систематичността на работата, за да ограничим това явление и да го сведем в нормални за европейска страна параметри. Смея да разчитам на конструктивното отношение на целия парламент, в това число и на опозицията в тази област.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря.

Заповядайте за два уточняващи въпроса в рамките на две минути, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Господин министър-председател! Първият ми уточняващ въпрос е свързан с приетите допълнителни мерки в Националната стратегия за противодействие на корупцията с решение на Министерския съвет, което става през пролетта на тази година. За това решение говори и Европейският доклад.

За съжаление, Вие не направихте един прост извод. Простият извод е, че нито една от тези мерки, а те са 7-8 на брой, не е изпълнена досега.

Това ме кара да Ви задам следния въпрос:

Можете ли да отчетете, ще изпълните ли и кога ще изпълните тези предвидени мерки още през пролетта на тази година, за една или две от които Вие споменахте в своя отговор. Това е едното.

Другият въпрос е свързан с идеята, която е залегнала в доклада на Европейската комисия, че антикорупционната политика на България, цитирам: “ще спечели много от въвеждането на независим одит”. Вие съгласни ли сте да въведете независим одит върху антикорупционната политика на България?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, господин министър-председател, за Вашия отговор в рамките на 3 минути.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин Костов, благодаря Ви за допълнителните въпроси.

Мога да Ви информирам, че преди около две седмици на Министерски съвет министърът на правосъдието господин Георги Петканов докладва за изпълнението на Националната стратегия за ограничаване на корупцията. Мога да Ви кажа, че от заложените в стратегията мерки за тази година са изпълнени 117. Предстои до края на годината да бъдат реализирани останалите, залегнали в стратегията, действия. Очевидно че с оглед актуализацията на този въпрос и на по-конкретните резултати ще трябва за следващата година да се изготви отделен допълнителен план за реализация на националната стратегия, както и виждане за по-широк хоризонт – нещо като обновяване на стратегията за периода 2006-2008 г.
Вие знаете, ще повторя, че този проблем не се решава за два месеца. Изисква системни и последователни усилия и те ще бъдат положени.

Що се отнася до независимия одит по отношение най-вече дейността на органите на изпълнителната власт, мога да Ви информирам, че още вчера на заседание на Министерския съвет бяха подкрепени три законопроекта, внесени от министъра на финансите по отношение на вътрешния финансов контрол, които вървят именно в тази посока – за да се гарантира контролът, в това число най-вече финансов, за действията на изпълнителната власт. Мерките, изискванията към хората, които ще бъдат ангажирани с тази дейност, са изключително строги по отношение на евентуален конфликт на интереси, връзки, присъствие в съответната служба преди време, за да може да се гарантира тяхната обективност и независимост.
 
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря на господин министър-председателя.

Господин Костов, заповядайте за Вашето отношение в рамките на 2 минути.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин министър-председател! Вие не се фокусирахте точно върху въпроса. Въпросът беше за корупцията във високите етажи на властта или високата корупция, което означава корупцията сред министри, политически кабинети, сред хората, които вземат политически решения, включително за магистратите – за тези, от които зависи функционирането на съдебната власт. От тази гледна точка широко разпростреният отговор не ме удовлетвори, защото Вие включихте там и организирана престъпност, и най-различни неща.

Що се отнася до допълнителните въпроси, Вие не сте обърнал внимание и аз ще Ви дам това решение, за да видите, че са пропуснати всички срокове на тези допълнителни мерки, които трябваше да бъдат насочени срещу корупцията във високите етажи на властта, така че да можете да се ориентирате много точно за какво става въпрос.

След това ще Ви опонирам на тезата, че е нараснал процесът на корупция в тези години. Ако отворите Стратегията за противодействие на корупцията, в самото й начало ще прочетете следното нещо, цитирам по памет: през 1998 г. България е била на 66-о място по своя корупционен индекс. Две хиляди и първа година тя става 49-а по своя корупционен индекс. В момента обаче е 55-а, тоест няма непрекъснато влошаване на корупционната среда в България. Има процес на подобряване, има подобряване на индекса, който показва подобряване на средата на корумпираност, и то до 2001 г. – между 1998 и 2001 г. Тогава индексът се покачва от 2,5 на 3,9. В момента той е отново 3,9 – 4.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Времето Ви изтича, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ: Точно поради това не сте прав, просто не сте ориентиран.
Накрая... (Сигнал от председателя за изтичане на времето.) Позволете ми да завърша...

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Съжалявам, но аз Ви помолих да се вместите в рамките на 2 минути. Може би последно изречение – заповядайте.

ИВАН КОСТОВ: Последното ми изречение е свързано с това, че министър-председателят не разбра смисъла на независимия одит. Не става въпрос за независим финансов одит, става въпрос за независим външен одит върху антикорупционната политика на България.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Това е Вашето мнение.



Тагове:   ноември,   народния,   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49163
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031