Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:50 - 13 Юли 2007 Питане към господин Станишев е отправил народният представител Атанас Атанасов относно правителствената политика за борба с престъпността и корупция
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин министър-председател.
Питане към господин Станишев е отправил народният представител Атанас Атанасов относно правителствената политика за борба с престъпността и корупцията.
Заповядайте, господин Атанасов.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми дами и господа, господин министър-председател, този въпрос няколко пъти ми беше връщан от председателя на Народното събрание, за да влезе в залата точно днес. Това Ви го съобщавам само като информация.
В програмата на вашето правителство е посочено, че една от важните му цели са решителни мерки за борба с организираната престъпност и корупцията. Точка седма, доколкото си спомням. Във връзка с това, в началото на мандата на това правителство трескаво бяха приети закони – нов Закон за Министерството на вътрешните работи, нов Наказателнопроцесуален кодекс. Поискахте от Народното събрание и получихте 97 процента от разследването на делата. Въпреки съпротивата на опозицията за някои, меко казано, недоразумения в тези закон, в тях бе записано това, което поиска вътрешният министър. Основната цел тогава беше да се докладва в Брюксел, че се работи сериозно за овладяване на престъпността.
Но какво се получи на практика? Не беше създаден годен държавен апарат за разкриване и разследване на престъпността. Дознателите са в административна зависимост и водят разследване на това, което началниците им в МВР разпоредят или разрешат.
Отделно от това една година и половина след приемането на тези нови закони около една четвърт от щатните места за дознатели в МВР са вакантни. Защо? В периода на предното правителство се надигна вълна на показни убийства, разстрели, разчистване на сметки. Тогава се казваше, че това не засяга обикновените граждани – нека да се самоизбиват.
Какво направихте вие? Няма разкрито нито едно от тези тежки престъпления. Нещо повече, този тип престъпления продължава и при вашето правителство. Нещо повече, в някои отношения те са лица, близки до днешната власт, господин министър-председателю. Ще ви посоча имена – разстрела на Кюлев, Тасев, опита за убийство онзи ден на Манол Велев, съветници на президента, приятели на депутати и министри от вашето правителство.

За опита за убийство на спонсора на вашата партия Манол Велев Вие казахте, че това е нагло посегателство на организираната престъпност срещу човек с чист бизнес. Вчера ни четохте определение от закон за това що е то организирана престъпност. Но с голяма сила увисва въпросът, господин министър-председателю: къде се пресякоха пътищата на толкова близък с властта бизнесмен и организираната престъпност?

Всяко умишлено престъпление има мотив. Какъв е мотивът на организираната престъпност да стреля срещу хора на властта?
Аз искам да Ви попитам, господин министър-председателю: смятате ли, че политиката на правителството за борба с престъпността до този момент е ефективна? В сравнение с коя политика е ефективна? Нужни ли са допълнителни мерки за това? Идеята Ви за създаване на нова агенция за сигурност част от това ли е? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря, господин Атанасов.
Заповядайте за отговор, господин министър-председател.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Атанасов! Без съмнение темата на Вашето питане е актуална. Аз оценявам Вашия интерес като потвърждение на потребността от съгласие и единодействие на българското общество срещу корупцията и срещу организираната престъпност.
Неведнъж съм подчертавал, че България стана равноправен член на Европейския съюз без предпазни клаузи и ограничения. Това е част от отговора на въпроса Ви дали има ефективност в работата на държавата в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Вие много добре си спомняте какви апокалиптични прогнози се даваха – в медиите частично и от опозицията за това, че България няма да бъде приета без предпазна клауза. Това не се случи.
Отново стоеше въпросът за това, че ще ни бъде наложена предпазна клауза в доклада на Европейската комисия от м. юни т.г. И това не се случи. Напротив, в самия доклад беше подчертано, че има реален напредък във всяка една от шестте сфери, от критериите, които бяха формулирани от Европейската комисия. Той е в различна степен, най-голям е напредъкът в решаването на конституционния въпрос и прилагането на конституционните промени чрез законодателство, създаване на независим съдебен инспекторат и много други дейности, а също така в борбата срещу корупцията по границите й в местната власт. Предполагам, че сте добре запознат с доклада.

Аз съм абсолютно наясно, че проблемът както с корупцията, така и с организираната престъпност продължава да бъде остър обществен проблем за нашата страна. Именно усилията на правителството са насочени към преодоляването на този проблем – не само чрез законодателни инициативи, действия на изпълнителната власт, и чрез други конкретни мерки. Мисля, че и самата превенция от страна на Министерството на вътрешните работи също даде определен и видим резултат, ако сравните статистиката на убийствата, които са показни и представляват обществен интерес, в предишните години и през последните две години.
Това не означава, че няма проблем. Напротив, вчера казах това много ясно в моето изказване в отговор на искането на Народното събрание да бъда изслушан по опита за убийство на господин Манол Велев – съпруга на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта и председател на една от националнопредставителните работодателски организации.
Не е вярно, че няма разкрито убийство от страна на Министерството на вътрешните работи – от този кръг случаи те са повече от 20. Но това не означава, че не са необходими повече усилия. Да, нужни са повече усилия и повече резултатност, особено по тези убийства, които са най-чувствителни за обществото, в това число и извършени през последните години – на банкера господин Кюлев, на много други личности, които представляват обществен интерес.

Затова завчера казах, че покушение срещу фигура, която е публична – като господин Манол Велев, който е председател на национална работодателска организация, е нагло предизвикателство към държавата като цяло. Ако публична фигура като него може да бъде стреляна посред бял ден в столицата, всеки един гражданин не може да се чувства сигурен за себе си. В този смисъл моята позиция се различава от това, което беше казано предишни години в изминалия мандат, че тези покушения и убийства нямат значение за редовия гражданин. Имат значение, защото създават чувство на несигурност.

Не мога да приема логиката и внушенията, които правите, че едва ли не след като се правят покушения срещу хора, които се смятат за близки до властта, значи властта е част от тази структура. Напротив, организираната престъпност очевидно също може би дава знаци и търси дестабилизация.

Впрочем подобни сценарии сме виждали и през изминалите години. Аз не съм параноик и не съм човек, който трябва да дава версии, но винаги трябва да имаме едно наум и винаги трябва да се търси интересът – кой е заинтересован от създаване на чувство за несигурност в държавата, за гражданите и какви интереси цели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Станишев.
Господин Атанасов, заповядайте – имате право на два уточняващи въпроса.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Господин министър-председателю, Вие на практика не отговорихте на моя въпрос. Затова ще го поставя отново: какви мерки на правителството предвиждате да предприемете, за да се противопоставите на организираната престъпност и мафията?

Но, господин министър-председател, за борба с мафията се иска политическа воля, другото е инструментариум. Искат се действия, а не думи. Иска се себеотрицание, а не клакьорство в стил „ние ги хващаме, те ги пускат”. Вие се наредихте до Бойко Борисов с това вчера.
Няма разкрити престъпления, няма годни доказателства. Затова такива изказвания от най-високо място са опит да се извиват ръцете на съда.

Искам да Ви попитам: идеята Ви за създаване на Национална агенция за сигурност, която явно вече сте рекламирали в Брюксел, както става ясно, част от мерките за борба с престъпността и корупцията ли е? Защото аз възприемам идеята Ви за създаване на Национална агенция за сигурност като директно признание за провал на правителството в борбата с престъпността. Разбираемо е вашето желание да ограничите властта на вашия вътрешен министър, защото той очевидно злоупотребява с нея, но по-ефективно би било да го смените, отколкото да разбърквате държавната администрация по средата на вашия мандат.
Така че, господин министър-председателю, много Ви моля, говорете за мерките, които смятате да предприемете оттук нататък. Тази нова агенция, която смятате да бъде създадена, какви правомощия ще има, какви цели и задачи ще преследва, как ще изглежда структурно? Какво ще направите с Националната служба за охрана, господин министър-председателю, която също е служба за сигурност, около която се вихри скандал?

Искам да Ви кажа, че за границите, дето се хвалите – ами тази стрелба в „Белите брези” е резултат от добрата охрана на границите. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви.

Имате думата за отговор, господин Станишев.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Атанасов! Смятам, че в моя отговор доста подробно описах какви са резултатите. И без тези резултати – вече казах – България нямаше да бъде пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г., нямаше да бъде пълноправен член без предпазна клауза и докладът на Европейската комисия щеше да наложи някакви конкретни санкции срещу нашата страна.
Проблемът с организираната престъпност и с корупцията в България има много дълбоки корени без съмнение, Вие като бивш висш служител на Министерството на вътрешните работи в продължение на дълго време би трябвало да сте добре запознат с това. И като професионалист би трябвало да знаете, че такива проблеми не се решават за половин или една година, те изискват цялостни и целенасочени усилия на цялата държава – и на правителство, и на парламент, и на съдебна система. Затова не смятам, че можем да говорим за извиване на ръцете на съдебната система, всяка една система в държавата, която носи отговорност, трябва да си върши работата както трябва. И мисля, че обществото има право да предявява претенции както към парламента и изпълнителната власт, така и към съдебната власт.

Не смятам, че идеята ми за Национална агенция за сигурност има отношение към някакви политически ограничения на който и да е министър, защото това е порочно като подход и практика. Но смятам, че след като за 17 години много от проблемите остават нерешени в рамките на съществуващата през всички тези години структура на изпълнителната власт и предвид огромната чувствителност на обществото ни към проблемите на корупцията, особено корупцията по високите етажи на властта, и многото скандали, недомлъвки и обвинения които се хвърлят, без фактология, без доказателства, налагат да се концентрира и фокусира работата на всички структури, които имат отношение към националната сигурност. И както предполагам сте чули, още при обявяването на моята инициатива изложих виждането си за това какво би трябвало да включва тази агенция структурно – части от Министерството на вътрешните работи, имам предвид Националната служба “Сигурност”, също така Агенцията за финансово разузнаване, която има отношение към финансовата и икономическата сигурност на страната и която има отношение и към прането на пари, и към много други сериозни проблеми, свързани с организираната престъпност и с корупцията, и Военното контраразузнаване – не Военна полиция – тъй като националната сигурност на страната ни в моето разбиране е единна. Много пъти съм се сблъсквал с липса на координация между отделни структури, които имат отношение към тази сигурност. Вие, господин Атанасов, вероятно се усмихвате, защото визирате отново Националната служба за охрана, но тя има доста по-различни функции отколкото тези служби, които аз посочих.

Смятам, че тези три елемента трябва да бъдат в основата на бъдещата Национална агенция за сигурност, която трябва да бъде достатъчно функционално, кадрово и всякак подплатена, за да бъде ефективна и да отговори на очакванията на обществото.
Това е моята позиция, аз съм я заявил публично. Ще я отстоявам и на Политическия съвет на коалицията, ще разчитам, че и Народното събрание ще подкрепи тази идея и решаването на този въпрос чрез един ясен рамков закон, който ще бъде подготвен в най-кратки срокове и в най-кратки срокове надявам се да бъде подкрепен от парламента след дискусиите, които вие ще проведете, за да може да заработи. Има доста очакване в обществото, нека подкрепим една подобна инициатива и очакваме след това конкретно свършена работа. Благодаря. (Ръкопляскания в КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря, господин министър-председател.

Имате думата да изразите своето отношение към отговора, господин Атанасов. Заповядайте.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми дами и господа, господин министър-председател! Аз моята работа, когато бях директор на Националната служба за сигурност, съм си я свършил и това се знае. (Реплики в КБ.) Искам обаче да Ви кажа, че днес в България, две години откакто Вие управлявате, след като получихте необходимите нормативни актове, приети от Народното събрание, в България няма разследване. Защото системата на дознателите в МВР, първо, не е окомплектована, и второ, те са административно зависими от най-ниския началник в министерството и каквото има разпореди той, това вършат. Явно Вие не искате да признаете, че заради неудачи, меко казано, в тази област на средата на мандата предприемате радикални действия за създаване на нови структури. Но, господин министър-председателю, когато създавате новата агенция за сигурност, за която може би ние пак трябва да научим първо от Брюксел какво ще представлява, искам да Ви посъветвам за следното нещо. Кадровата политика в тази структура ще е изключително важно нещо. Защото днес кадровата политика в Министерството на вътрешните работи представлява търговия със спонсорите на управляващите, господин министър-председател. Искам да чуете това много добре! По ходатайството на тези хора на възлови места в МВР са поставени хора, които да ги прикриват. Затова срещу такива хора няма нито данни, нито проверки, нито има преписки. Затова такива бизнесмени са чисти. И след това интересите им се преплитат с организираната престъпност, защото на възлови места в службите за сигурност, господин министър-председателю, бяха издигнати и назначени хора без качества, но хора, които услугват, както казва българският народ.

Така че идеята за агенцията нито е нова, нито е лоша, но Вие не я предприемате за друго, а с чисто вътрешнопартийни цели. Това е големият проблем.

МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): А ти ще я подкрепиш ли?

АТАНАС АТАНАСОВ: Искам да Ви кажа и последно, че ако смятате да разделите дейността на вътрешните служби за сигурност от външните, ще сбъркате. Благодаря ви.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49489
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930