Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:12 - 12 Януари 2007 Въпрос от народния представител Николай Махайлов относно връчването на годишната държавна награда “Св. Паисий Хилендарски” на Богомил Райнов
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Въпрос от народния представител Николай Махайлов относно връчването на годишната държавна награда “Св. Паисий Хилендарски” на Богомил Райнов.
Имате думата, господин Михайлов.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, господин министър-председател! Моят въпрос се отнася до практиката на правителството, бих казал на социалистическата партия, от президента през премиера, ще добавя до министъра на културата напоследък с фамозната изложба в Брюксел, да награждава и чества дейци на тоталитарното минало.
Във връзка с това питам следното: кои аспекти от литературната дейност на Богомил Райнов, свързани с българската история и традиции, кои са аспектите, които ви послужиха като мотив за връчването на високата държавна награда “Св. Паисий Хилендарски”? Какви са Вашите основания да връчите тази висока държавна награда на емблематична фигура от културната сфера на комунистическа България, неразривно свързана с идеологическото обслужване на режим, обявен от българския парламент и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за престъпен? (Шум и реплики от ПГ на КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, господин премиер. Имате думата за Вашия отговор.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Михайлов!
От въпроса Ви бих могъл да си направя извода, че сте един от малкото българи, които не са чели Богомил Райнов. (Шум и реплики, ръкопляскания от ПГ на КБ.)
Все пак ще отговоря на Вашия въпрос по повод годишната държавна награда “Св. Паисий Хилендарски”, но нека първо да Ви кажа, може да не Ви хареса, хронологията и развитието на тази награда.

Тя е създадена на 28 юли 2000 г. на основание чл. 19 от Закона за закрила и развитие на културата. С нея се стимулират творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и културни традиции.
Министерството на културата и през изминалите години е уведомявало държавните органи, културните институции и неправителствените организации, свързани с културата. За 2006 г. чрез специално съобщение в средствата за масово осведомяване и Интернет бяха обявени сроковете и начина за приемане на предложенията за определяне на носителя на държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” за 2006 г.

До крайния срок от различни културни институции, областни администрации, кметства, професионални творчески съюзи и от неправителствени организации са постъпили 42 предложения. На основание на тях министърът на културата е назначил комисия, която да обсъди и предложи кандидата за наградата. Неин председател е акад. Светлин Русев и членове – изброявам за Ваше сведение хората, които са взели решението: Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, Велислав Заимов – председател на Съюза на българските композитори, арх. Иван Станишев – председател на Съюза на архитектите в България, Милен Вълков – председател на Съюза на българските журналисти, проф. Ивайло Мирчев – председател на Съюза на българските художници, Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели.

Тази комисия след обсъждане е номинирала следните кандидати от направените 42 предложения: акад. Антон Дончев – писател, предложен от Областна администрация, Пловдив; член-кореспондент Богомил Райнов – писател, професор, предложен от Съюза на български писатели; акад. Валери Петров – писател, сценарист, драматург, предложен от Съюза на българските филмови дейци; проф. арх. Евлоги Цветков – предложен от Съюза на архитектите в България; проф. Крум Дамянов – скулптор, предложен от Съюза на българските художници; Рангел Вълчанов – режисьор, предложен от Дружеството на журналистите в Добрич и община Добрич и проф. Филип Панайотов – журналист, публицист, предложен от Съюза на българските журналисти.

Имало е тайно гласуване и от седемте номинирани най-много гласове са получили Богомил Райнов и Валери Петров. Последвало е второ гласуване за двамата кандидати, приключило с резултат - 4 гласа за Богомил Райнов и 3 гласа за Валери Петров.
Това е хронологията и начинът на вземане на решение – не от Министерския съвет, не от мен, а от една по същество обществена комисия от изтъкнати дейци на българската култура, изкуство, които определят и са в състояние според мен да определят приноса на всеки един кандидат за развитието на българската култура и неговите заслуги пред нашето общество.
Вие сигурно имате своето мнение, имате право на него. Аз не го споделям, защото господин Богомил Райнов е изтъкнат български поет, белетрист, есеист, мемоарист и един от широко признатите у нас и в чужбина изследователи на култура. Мисля, че не си заслужава да споменавам неговите романи, които като произведение на изкуството, според мен действително си заслужават и всеки, който ги е чел е получил литературно удоволствие, господин Михайлов. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ПГ на КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, господин Михайлов. Имате право на реплика.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ (ДСБ): Господин Райнов е автор на ерзац черни романи, които пародират Чандлър. Литературата е слаба. Това знаят хората, които разбират. (Шум и реплики в залата.)

Господин Райнов е автор на един учебник по естетика, станилизиран учебник, чудовищно пособие за красотата, чрез което са тормозели през годините бедната студентска младеж.
Освен това, забележете този високохудожествен парадокс: господин Райнов е инструктор на Людмила Живкова по езотеризъм и окултни предразсъдъци по Блаватска, Рьорих и врачуване и на нейния антураж, част от който е в комисията, която е предложила господин Райнов за награда, имам предвид господин Светлин Русев. Тайното учение на господин Богомил Райнов е, тъй да се каже, Библията на този умствено недооценъчен кръг около дъщерята на бившия диктатор на България.

Ще кажа още нещо накрая – Богомил Райнов е лице персона нон грата в Република Франция, заради любопитството му към държавните тайни на тази страна – член на Европейския съюз, и заради склонността му към трафик на културни ценности.
Вие давате много лош знак към датата на европейското членство на България. Ще трябва да подредите начина, по който организирате знаковите си постъпки, символната си практика, защото не можете декларативно да говорите за европейско бъдеще на страната и да реставрирате тоталитарното минало през тези знаци. (Ръкопляскания от ПГ на ДСБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Ако желаете, имате право на дуплика, господин премиер.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Не, благодаря!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49470
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930