Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2007 18:28 - отоново 7 юли
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
0



Преминаваме към следващия въпрос, който е зададен от Иван Николаев Иванов, относно празнуване на рожден ден на полк. Стоицев – директор на РДВР в Пазарджик.
Господин Иванов, заповядайте да развиете Вашия въпрос.

ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, уважаеми господин министър! На 19 юни 2006 г. директорът на РДВР в град Пазарджик комисар Жоро Стоицев празнува рождения си ден в хотел-ресторант “Тракия” в центъра на града. На банкета присъстват много хора, сред които и Вие, господин министър, като негов приятел и негов началник. Дотук нищо особено.
Това, от което обаче се оплакаха граждани от града и което е повод за моя въпрос днес, е самата организация на празненството и по-специално забранения достъп на моторни превозни средства на обикновени граждани до обществения паркинг, намиращ се пред хотел-ресторант “Тракия”, в непосредствена близост до мястото на събитието.
До паркинга са били допускани единствено луксозните лимузини на специално поканените гости на тържеството, сред които, както казах, сте били и Вие, господин министър. На паркинга е имало и охрана от служители на МВР – Пазарджик, сякаш полицаите не са държавни служители, а контингент за лично ползване от страна на техните началници.
Няма да пропусна да отбележа, че дори не е поискано и поради тази причина не е и получено разрешение от общината за подобно ограничение на достъпа на моторни превозни средства до обществения паркинг, който по същество е общинска собственост.
По този повод и като имам предвид, че случаят получи обществена гласност, отправям към Вас следния въпрос: на какви законови основания е бил ограничен достъпът на моторни превозни средства до обществения паркинг по време на честване на рождения ден на директора на РДВР в град Пазарджик комисар Стоицев? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Много ресторантски въпроси се събраха, господин министър. Заповядайте. Аз не подценявам тяхното значение.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Това настроение въодушевява безспорно.
Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Иванов! Организацията на движението на територията на община Пазарджик е регламентирана с наредба от кмета на общината. Аз съм бил 15 минути на посоченото от Вас тържество, но справката, която направих, сочи следното.
На 19 юни е потърсено съдействието от бюджетното предприятие “Паркинги и охрана” към община Пазарджик с оглед осигуряване на места за паркиране на паркинга пред ресторант “Тракия”, без да се нарушава Наредбата за организация и безопасност на движението в община Пазарджик. Поводът е честването на 50-годишния юбилей на директора на Областната дирекция на полицията в Пазарджик господин Жоро Стоицев. Съгласно Правилника за организацията на работата на служителите от направление “Охрана” към “Паркинги и охрана” град Пазарджик достъп до обществените паркинги, включително и до този пред ресторант “Тракия”, е свободен след 16,00 ч. В съответствие с изискванията на Наредба № 16 за организацията на взаимодействието между МВР и Националната служба за охрана – чл. 14, ал. 1, т. 3, са предприети мерки за сигурност, като автомобилите на гостите са насочени в паркинга през един вход и са паркирани на свободните места в него. Свободният достъп на другите автомобили не е ограничаван.
Присъствието на полицейски автопатрул в центъра на града по време, когато има струпване на автомобили и граждани, е обичайна полицейска практика и се прави именно с тази цел – да не се допуска нарушаване на правилата за движение и охрана на обществения ред и сигурност. В конкретния случай автопатрулът е в съответствие и с единната разстановка за охрана на обществения ред, определени обекти, регламентирани със съответните наредби както в министерството и дирекцията, така и в общината. Благодаря ви за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.Господин Иванов, заповядайте за реплика.

ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ (ДСБ): Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги, уважаеми господин министър! Искам да изясня едно нещо, което на Вас неправилно Ви е подадено от Пазарджик, а именно, че разрешение за това какъв да бъде достъпът до паркинга след 16,00 ч. не е било изисквано нито от общинската фирма, нито от самата община. И това е в резултат на сведения, получени от общинските съветници, които са проверили това на следващия ден след събитието.
На второ място, недопустимо е служители на МВР да се ангажират за специален режим на движение и паркиране, когато се касае за лично тържество. Празнуването на един рожден ден, независимо на кого, е лично тържество. По същество служителите на МВР не трябва да бъдат ангажирани по този служебен начин.
На следващо място искам да отбележа, че особено подтискащо е това, че такова пищно тържество е направено в Пазарджик – градът, в който вече четири и повече месеца Жоро Стоицев и неговите служители, същият този Жоро Стоицев, в чиято чест Вие сте вдигали тостове там, показва пълна безпомощност в разкриването на едно от най-тежките престъпления през последните години – убийството на двете сестри Белмейски. При това тази необяснима безпомощност на МВР-Пазарджик, е повод все повече в града да се говори, че не само МВР-Пазарджик са безпомощни да разкрият това убийство, но до известна степен то се прикрива умишлено.
Господин министър, единственият начин да се даде отговор на тези слухове, не е като застанете тук и кажете колко много се е работило през тези четири месеца, а като се повдигне обвинение към извършителя и той се разкрие изцяло. Докато това не се направи, слуховете наистина ще се множат.
Преди да завърша, искам да Ви попитам: Вие, който без съмнение държите кадровото досие на комисар Стоицев, дали сте се позаинтересували защо той е бил уволнен преди осем години от системата на МВР? Потърсете го, това е обществена тайна в Пазарджик, а и не само там. Оттам ще се разбере на какви хора е поверено да вършат тази дейност.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Господин министър, имате две минути за дуплика. Заповядайте, имате думата.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Благодаря Ви, господин председател.
Принуден съм да кажа още веднъж: паркингът не е бил затварян за ползване от гражданите. Той има два входа и единият е бил изцяло на разположение на гражданите. Не случайно подчертах и в отговора, че колите, които са идвали по повод на тържеството на регионалния директор, са спирали на свободните места, както и казах, че е искано съдействието на съответното общинско звено.
За съжаление, господин Иванов, Вие се опитвате да спекулирате по един доста непочтен начин. Ще кажа две неща.
Първо, говорите за пищно тържество. Както казах, бях там 15 мин., но мога да преценя за тези 15 минути каква е била "пищността", както Вие се изразявате. Съвсем скромен юбилей! Опитите да се заблуждава или лъже по този безогледен начин не Ви правят чест!
Второ, твърдите, че съм вдигал тостове. Аз нямам този навик и тост не съм вдигал и в Пазарджик!
Да се послъгва така на дребно, като същевременно се спекулира с трагедията на хората, вероятно може да създаде към Вас временен интерес, но не го мисля за почтено и коректно, особено когато това става от един народен представител.

ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ (ДСБ, от място): Неразкриването от четири месеца не е спекулация, господин министър, и Вие го знаете!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49151
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031