Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2007 18:30 - и пак 7 юли
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 1503 Коментари: 3 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Преминаваме към въпрос от народния представител Антонела Понева относно денонощно дежурство на кола и служители на МВР на адрес ул. "Любен Каравелов" № 20, София.
Заповядайте, госпожо Понева, да развиете Вашия въпрос.

АНТОНЕЛА ПОНЕВА (ДСБ): Благодаря, господин председател.

Господин министър, уважаеми колеги! Господин министър, на ул. "Любен Каравелов" № 20 в София от почти пет години стои пост на МВР – лека кола с трима служители на МВР.

Факт е, че два дни, след като аз пуснах своя въпрос към Вас миналата седмица, постът беше отстранен и от една седмица вече не е там. Но това показа Вашата реакция, че са липсвали основателни причини за ограничаване на този полицейски ресурс на съответния адрес.
Получих сигнали от граждани, че служителите на МВР са ги притеснявали, когато са влизали в сградата: искали са им документи, проверки. Питали са ги при кого отиват. Хората, които живеят в съседство, знаят, че този пост е поставен там от бившия секретар на МВР и сегашен кмет на София Бойко Борисов, за да охранява негова близка.
Всичко това става, когато съседните улици тънат в мрак, родителите тревожно чакат по балконите децата си да се завърнат от училище, особено зимните месеци, когато е тъмно. Не един случай има на нападения върху граждани.

Също така има квартали с преобладаващо ромско население, където се извършват зверски убийства, които отчаяно се нуждаят от засилено полицейско присъствие.
И оттук неминуемо идва въпросът: този каприз колко струва на българските данъкоплатци. Една проста сметка показва, че няколкостотин хиляди лева са отишли, за да се охранява "къщата на тъщата".
Питам Ви: кого и на какво основание в продължение на толкова години МВР охранява на този адрес? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Господин министър, имате думата за отговор в рамките на три минути.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители, уважаема госпожо Понева! Процесите на интеграция на Република България като бъдещ член и т.н….
Вашият главен въпрос е защо все пак там е имало полицейска кола.
Обезпечаването на физическата охрана на дипломатическите обекти у нас и работещите там чужди граждани е организирано със заповед на министъра – сили на Главна дирекция "Жандармерия" и Столичната полиция.
На тази територия, за която Вие говорите, има редица посолства. Там работят три мобилни групи. В графика на Първо РПУ автопатрул 17 е изведен за обезпечаване на територията с граници: ул. "Гурко", ул. "Любен Каравелов", бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Хан Крум", бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Цар Освободител". В района това е единственият патрул, който изпълнява 24-часов системен обход на маршрута, доста често пеша, като осъществява наблюдение на намиращите се в обслужваната територия дипломатически представителства. Знаете добре, че там са представителствата на четири държави – и четирите – членки на Европейския съюз.

Няма да се спирам на конкретните задължения, но ми се струва за важно да се добави, че на територията, която се охранява от този автопатрул, има още няколко обекта, които заслужават особено внимание. Това е заведението за бързо хранене "Мимас", където поради характера на предлаганата храна и централното разположение на заведението, се наблюдава присъствие на чужди граждани, които нерядко са от тъй наречените рискови държави.

РЕПЛИКА ОТ ДСБ: И там живее тъщата на господин Борисов! (Оживление.)

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Какво, господин Атанасов? (Шум и реплики от КБ и ДСБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Моля за тишина!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Ако въпросът е дали там живее тъщата на господин Борисов – формулирайте го така! (Шум и реплики от ДСБ.)
Но как се казва в онзи виц – за едно си говорим, а за друго си мислим!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Моля ви!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Ние четири години си мислим, че господин Атанасов мисли за сигурността на държавата, а той си мисли кого и как да подслушва! (Шум и реплики от ДСБ и КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Моля Ви, господин министър, да се върнем към въпроса!
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Ето и сега – те си мислели за тъщата на господин Бойко Борисов, а формулират въпроса по друг начин!
Не съм готов да отговоря на Вашите мисли, колкото черни или розови да са те.
Един мой бивш преподавател казваше: "Мисли, който може да върши тази работа!".
Въпросът, който пряко е свързан и адресиран към автопатрул 17, е доста по-комплексен. Веднага искам да кажа, че там действително в определен период е живял и тогавашният главен секретар на Министерството на вътрешните работи и сегашен кмет на София. Най-лесната работа за мен беше да махна автопатрула. (Шум и реплики от ДСБ.)
А-а-а, голямо откритие! (Шум и реплики от ДСБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Господин министър, моля Ви!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Това – да си толкова време шеф на контраразузнаването и сега да разбереш кой къде живее, затова контраразузнаването беше в толкова трагично състояние!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Господин министър, моля да се върнем към отговора.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Разчитам нещата напълно, сега нещата лъснаха в цял ръст.
Най-лесната работа за мен беше да махна автопатрула – най-лесната работа, и да покажа тържеството на бруталността. Какво щях да постигна, премахвайки автопатрула? Щяха да ми изръкопляскат, че съм махнал този автопатрул, който се намира в близост. Той така или иначе е в близост до мястото, където е живял, и сега минава бившият главен секретар и настоящ кмет на столицата. Не мисля, че това е цивилизован и разумен подход.
Същевременно, държа да кажа, че подходът със системното присъствие на кола пред блока също не е приемлив. Той няма как да се развива и не е така през последните месеци. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Госпожо Понева, имате думата за реплика.

АНТОНЕЛА ПОНЕВА (ДСБ): Господин министър, аз разбирам, че Ви е много трудно да кажете истината, а се оказа, че Ви е много лесно да обвинявате в лъжа народни представители, което не Ви прави чест, както направихте преди малко към господин Иванов. Това, което казахте, беше една добре структурирана измислица. Защото аз, за да задам този въпрос, няколко месеца съм проследила случая и денонощно този пост стоеше на този адрес. И въобще не е патрулирал. Това не е патрул, това е пост, който вършеше почти частноохранителна дейност пред този адрес. Другите патрули през съответното заведение се появиха наистина от няколко дни, посолствата са добре охранявани от други патрули. И всичко това, което казахте, не отговаря на истината. За съжаление, явно не можем да разчитаме на Вашата адекватна намеса при такива сериозни закононарушения. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Желаете ли дуплика, господин министър? Заповядайте, имате думата.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители, уважаема госпожо Понева! Аз не знам защо са Ви трябвали няколко месеца. Тези неща се констатират и по-бързо. Но това пък издава определена систематичност в мисленето, която се нуждае от по-продължителни периоди, за да се стигне до крайния извод.
Веднага искам да кажа, че закононарушение няма. И когато казвам, че някой лъже, аз съм готов да коментираме това мое твърдение, където и както трябва. Тъй че не бих Ви съветвал да твърдите, че има закононарушения, защото, пак казвам, такива няма. И ще повторя: можех да махна патрула веднага.

АНТОНЕЛА ПОНЕВА (ДСБ, от място): Вие вече го махнахте.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Не, малко Ви е прибързан изводът. Това е патрул, това не е пост. И не трябва да бъркаме жанровете. Ако Вие няколко месеца сте минавали точно тогава, когато колата е била спряна, това е друг въпрос и няма как да преживея Вашата болка. (Реплика от народния представител Атанас Атанасов.)
Господин Атанасов, малко по-силно. Възпитанието Ви отговаря и на крясък.
Струва ми за важно да отбележа, че да мразиш някой не е повод да си концентрираш вниманието около това къде живее тъща му. Благодаря.



Тагове:   юли,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. libertybell - Много любопитно четиво!
04.02.2008 19:00
Надявам се, че ще има още материали за парламентарния контрол!

цитирай
2. kontrol - тук:
16.04.2008 14:16
http://www.dsb.bg/display.php?page=44

има голяма част от питанията...

Поздрави
цитирай
3. libertybell - Благодаря !
17.04.2008 11:11
Благодаря !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49533
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930