Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2007 18:32 - 12 май 2006 г.
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 1857 Коментари: 1 Гласове:
0



Преминаваме към въпроси, зададени към министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
Първият въпрос към него е от народния представител Атанас Атанасов.
Господин Атанасов, моля да развиете Вашия въпрос в рамките на 2 минути, касаещ кадровата промяна в Кърджали.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря, господин председателю.

Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин министър! Когато министър на вътрешните работи беше Георги Петканов, кадруването в РДВР – Кърджали, се извършваше по указания на местните гаулайтери на ДПС. Тогава за началник служба „Полиция” беше назначен сегашният заместник-министър на вътрешните работи от квотата на ДПС, вместо след това да бъде проверяван за информация в същата дирекция.

На 11 март 2006 г. в централен ежедневник бе публикувана информация, че с Ваша заповед е сменен началникът на регионалното звено „Сигурност” в РДВР – Кърджали и за началник сте назначили Пелтеков.

В тази връзка моят въпрос към Вас е следният: какви са причините за извършената кадрова промяна и кои лични и професионални качества са Ви мотивирали да изберете новия началник? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.

Господин министър, както Ви е известно, разполагате с 3 минути за отговор.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Благодаря Ви, господин председател.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Атанасов! Разбирам Вашата загриженост по отношение подбора на кадрите във вътрешното министерство и в частност в службата за сигурност. Още по-добре разбирам защо Вашият въпрос касае промените в регионално звено „Сигурност” в Кърджали, а не например в Благоевград, Варна или Перник, каквито също са извършени в тези регионални звена от началото на годината.

На така поставения въпрос Ви представям следната информация.
През м. октомври миналата година от Дирекция „Инспекторат” на МВР е извършена проверка в Регионалната дирекция Кърджали. Въз основа на резултатите от нея през м. януари е извършена комплексна проверка на регионално звено „Сигурност” в Кърджали и комплексна оценка на служебната дейност на началника на регионалното звено майор Николай Варелов. На база на направените констатации и изводи комисията дава незадоволителна оценка за цялостната служебна дейност на майор Варелов и предлага той да бъде освободен от заеманата длъжност. На основание чл. 205, ал. 3, т. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи майор Варелов е преназначен за началник група в регионално звено „Сигурност” в Кърджали. След овакантяване на длъжността за началник по предложение на директора на Национална служба „Сигурност” е назначен подполковник Васил Пелтеков. В предложението си ген.-лейт. тогава Иван Чобанов е изложил своите мотиви и мотивите на ръководената от него служба – овакантяване на длъжността, разбира се, както и притежаваните от Васил Пелтеков професионални знания, умения и опит в работата на местно ниво на службата и персоналните характеристики на кандидата.

Ще си позволя още един път да ви призова да не бъдат използвани службите на Министерството на вътрешните работи, в това число, разбира се, и на Национална служба „Сигурност” за разгръщане на кампании, от които няма да произтече нищо добро.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Атанас Атанасов за реплика.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря,  господин председателю.

Господин министър, искам да Ви кажа, че този служител е бил назначен на тази длъжност от министър Петканов. Явно е каква кадрова политика е била водена там.

Но Вие не ми отговорихте на поставените въпроси. Попитах Ви какви лични и професионални качества са Ви мотивирали да изберете новия началник и тъй като Вие не ми отговорихте, ще Ви отговоря аз от трибуната.

Професионалните качества на Пелтеков са тези, че е бил офицер от Държавна сигурност. Такива хора подбирате Вие, защото на тях имате доверие.

Между другото министър Петканов си позволи да премести бившия началник на службата за сигурност – един достоен офицер – Сергей Мишовски, който Вие сега сте натикали в миша дупка в района, защото си позволява открито да заявява за корупционни практики в РДВР – Кърджали.
Но искам да Ви кажа и нещо друго – какви са личните качества на новия началник. Много е просто и това всички го знаят в РДВР – Кърджали, господин министър, и това работи срещу Вашия авторитет. Личните качества се състоят в това, че той е Ваш състудент и съквартирант от времето, когато сте били студент в Пловдив. Никакви други лични качества той няма. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин министър, ако желаете, имате право на дуплика.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Сега разбирам колко е било тежко на ген. Чобанов, когато оглави службата. Господин Пелтеков не ми е бил съквартирант, господин Атанасов, да Ви осведомя.
Ето така е работило контраразузнаването под Ваше ръководство. И това са резултатите, и това е състоянието, в което ген. Чобанов и неговите колеги завариха службата.

Лесно се проверява – проверете. Никога господин Васил Пелтеков не ми е бил съквартирант. И понеже вярвате и сте вярвали на такъв тип хора, които и досега се занимават с такъв тип доноси, трябва да Ви кажа, че този начин на работа прави чест на сегашното ръководство, че го изкорени, подчертавам – изкорени и че действа на базата на реална информация, на придобита информация, а не на слухове и клевети, които Вие в това число сте си позволявали да оформяте в доклади.
Тъй че когато се изправяте да отправяте подобен род твърдения, поне си направете труда да проверите, за да не заблуждавате залата и аудиторията, която следи с внимание парламентарния контрол и вижда къде е празно и къде депутатите реално участват в парламентарния контрол, защото такъв тип гнусни лъжи рано или късно излизат наяве.

За да сте съвсем спокоен, трябва да Ви успокоя, бил съм съквартирант с госпожа Петя Пелтекова – съпругата на господин Васил Пелтеков.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ, от място): Кажете го, де!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Не „кажете го”, осведомявам Ви докъде стига Вашата лична възможност на контраразузнавач. Успокойте се, господин Бакалов, после ще Ви информирам.
Вашата невъзможност да достигнете до определен обем елементарна обективна информация, е поставяла години наред нашата контраразузнавателна служба в едно унизено положение и за щастие в последните три-четири години тя излезе от него.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Преминаваме към въпрос, зададен от същия народен представител – господин Атанас Атанасов, разбира се, по друг въпрос, към министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
Господин Атанасов, моля да развиете Вашия въпрос към министъра.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председателю.

На 15 септември 2005 г. около 20,00 ч. офицерите от РДВР – Кърджали, Съриев и Петков безпричинно са нанесли побой на Митко Иванов Ванчев на 20 години от същия град. В резултат на това пострадалият е получил две обширни разкъсно-контузни рани в областта на главата, кръвонасядания и охлузвания по кожата на дясната странична повърхност на корема и други увреждания. Посочените увреждания са довели до разстройство на здравето му, а впоследствие лицето е получило и посттравматично стресово разстройство.
След инцидента извършителите – двамата офицери от РДВР – Кърджали, са били наказани дисциплинарно с порицание. Забележете, за средна телесна повреда с порицание!
Независимо от това, това вече е фрапиращо, срещу пострадалия Митко Иванов Ванчев е образувано дознание, знаем кой командва дознанието, за престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс, тоест за съпротива на орган на власт.
В тази връзка Ви моля, господин министър да ми отговорите:
Първо, считате ли, че наложените дисциплинарни наказания на служителите от РДВР – Кърджали, са адекватни на извършеното от тях деяние?
Считате ли също така, че само те би трябвало да бъдат наказани?
И последно, не представлява ли злоупотреба с власт воденето срещу пострадалия дознание? Защо дознанието в Кърджали не се е отвело от този случай, при условие че извършителите на деянието срещу пострадалия Ванчев работят заедно с дознателите в едно полицейско управление? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин министър, моля да отговорите на зададения въпрос от народния представител господин Атанасов.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители! Уважаеми господин Атанасов, Вие очевидно знаете кой ръководи дознанието, точно колкото знаете кои са ми били съквартирантите.

Преди всичко бих искал да Ви благодаря за този въпрос, тъй като, отговаряйки Ви, имам възможност да подчертая съвършено ясно, че като министър на вътрешните работи няма да позволя спекулации по отношение действията на министерството за противодействия на престъпления и да гарантирам, че истината по подобен род инциденти е и ще бъде достояние на българското общество.
На 15 септември по заповед на директора на Регионалната дирекция в Кърджали се провежда специализирана полицейска операция по задържане на двама наркоразпространители. За тях от Регионална дирекция – Благоевград, са получени съответно описание и информация, че са закупили от гр. Петрич наркотични вещества, за да ги пласират в Кърджали. След анализ на получените данни за евентуалните извършители е постъпил и снимков материал.
Около 20,00 ч. офицерите Съриев и Петков забелязват мъж, който отговаря на предварителното описание и решават да го спрат за проверка. Обратно на очакванията, след предупреждението: “Спри, полиция!”, мъжът побягва и нанася внезапен удар в лицето на старши лейтенант Съриев, когато той, настигайки го, се опитва да го задържи, а на старши лейтенант Петков - удари с юмрук и крак. В последвалото сборичкване заподозреният е повален на земята, поставени са му белезници и със служебен автомобил е отведен в сградата на РДВР – Кърджали, където е установена самоличността на господин Митко Ванчев.

Участието на двамата служители в операцията е прекратено и те са изготвили писмени рапорти за инцидента. По случая е образувана служебна проверка. Към материалите от нея двамата служители и господин Ванчев са представили съдебно медицинско удостоверение: Съриев е с отток, кръвонасядания и охлузвания по лицето и лигавицата на долната устна, гръдния кош и дясната ръка; Петков – с кръвонасядания и охлузвания на шията и дясната ръка; Ванчев – две разкъсно-контузни рани на главата, довели до разстройство на здравето, кръвонасядания и охлузвания по корема.

В показанията си той твърди, че е оказал съпротива, считайки, че срещу него се извършва грабеж. Поради тези обстоятелства и от събраните доказателства комисията преценява, че служителите са действали прибързано и самонадеяно при проверката на господин Ванчев, без да подходят тактически правилно и не са имали готовност да противодействат адекватно на евентуална съпротива. Офицерите не са се убедили дали проверяваното лице е разбрало предупредителните устни разпореждания и това че те са полицейски служители. Употребата на сила е продължила и след като господин Ванчев е бил неутрализиран. Същевременно от направеното сравнение на фотоснимките комисията открива съществени прилики между господин Ванчев и издирваното лице.
Държа веднага да подчертая, че тези констатации на комисията са абсолютно недопустими за служители на Министерството на вътрешните работи. На старши лейтенант Съриев и Петков са наложени съответните дисциплинарни наказания – порицание за поведение, оронващо престижа на служителите на МВР, съответно за срок от 1 до 6 години, като господин Петков е освободен от работа. Материалите са изпратени на Военна окръжна прокуратура – Пловдив, по компетентност, която излиза с решение за отказ от образуване на предварително производство поради липса на извършено от полицейските служители престъпление.

Господин Митко Ванчев е уведомен писмено за резултатите от проверката, които той обжалва, и към настоящия момент Военно-апелативната прокуратура извършва нова проверка. Междувременно господин Съриев и господин Петков подават жалби в Района прокуратура – Кърджали, и тя постановява да се започне полицейско производство, което да се разследва от дознателите при РПУ – Кърджали.
Така че тук не е въпрос на избор от страна на Министерството на вътрешните работи и най-малкото Вие знаете, че министерството или ръководни служители в полицейските дирекции могат да оказват влияние върху работата на дознателите. Благодаря Ви, господин председател.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Атанас Атанасов – право на реплика.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря, господин председателю.

Господин министър, в този случай е действано на ръба на закона, както Вие се изразявате, подобно на случая с Чората в Благоевград. И по една случайност резултатът е малко по-различен.
Искам да Ви кажа, първо, че аз разбирам Вашето обяснение, защото Вие не сте юрист по образование, но това, че дознанието е възложено на РПУ – Кърджали, няма никаква пречка дознателите да си направят отвод, защото те служат заедно с извършителите на деянието.
А искам и друго да Ви кажа. Автомобилът, с който са се движили служителите, е бил без никакви отличителни знаци. Служителите са били цивилни, по никакъв начин не им е личало, че те са служители на Министерство на вътрешните работи и ето това е адекватната реакция при тези обстоятелства в страната, при тази обстановка на всеки един български гражданин. Хората се страхуват да не бъдат ограбвани. И затова по този начин е реагирало момчето. Той е оказал съпротива. А какво да направи?! След като двама служители се нахвърлят върху него, аз не зная, не ми беше удобно тук да ви донеса и да ви покажа снимките – главата на този човек е приличала на пихтия. Причинена му е средна телесна повреда и до ден-днешен той има посттравматичен стрес от всичко това!

И другото, наказали сте служители. Защо не ги отстранихте? Защо не потърсихте отговорност на ръководството на РДВР? Как може такова безобразие? Получили някакъв сигнал и хващат първия случаен човек на улицата и го пребиват от бой!

И последно, отново искам да се върна на проблема с независимостта на дознанието, господин министър. Това е един голям проблем, защото дознателите са административно подчинени на началниците на районни полицейски управления. Как те ще взимат решения по вътрешно убеждение? Нищо не направихте след приемането на закона, шест месеца имахте за това. Нищо не направихте да осигурите независимост на органите на дознанието, за да могат те да вземат решения по вътрешно убеждение. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин министър, имате право на дуплика.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители! Господин Атанасов, Вашето фокусиране върху Регионалната дирекция в Кърджали не е проблем на МВР. Той е Ваш въпрос и Вие сте в правото си да го развивате във времето и пространството, както намерите за добре.

Аз изрично подчертах, че единият от служителите е освободен от работа...

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ, от място): По собствено желание.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: По собствено желание и считам, че произнасянето на прокуратурата в Пловдив твърде се разминава с Вашите твърдения.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ, от място): Има образувано предварително производство.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Има образувани много предварителни производства.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ, от място): Не, по този случай.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Има едно произнасяне досега – на прокуратурата.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ, от място): Не сте информиран, господин министър!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Има, разбира се, допуснати нарушения и заради тях служителите са наказани.

Сега Вие с лекота твърдите, че това са престъпления. Мисля, че само съдът в България може да казва кой е извършил престъпление и кой – не. Поради подхвърлянията Ви от място много се надявам, че този период, в който Държавна сигурност или този манталитет на мислене, който Вие демонстрирате, е останал много зад гърба ни – преди съда някой да обявява кой е престъпник и кой не е. (Реплика на народния представител Атанас Атанасов.)

Аз говоря за манталитет.
Считам, че преди да се произнесе съдът, най-малкото е грешно да се раздават присъди и то от трибуната на Народното събрание и от народни представители. Какво искаме да кажем по този начин на обществото – че не съдът е институцията, която определя виновност или невинност?! Мисля, че това е грешен подход. И при съзнанието и разбирането, че служителите са превишили своите правомощия, че са допуснати грешки и са наказани, смятам, че да се внушава, както Вие казахте, за посегателство, реакция срещу двама служители, за да се защитим, ако правим такива внушения, че всеки, който реагира, противопоставя се, влиза в конфликт или сблъсък със служители, заслужава подкрепа - мисля, че не това е пътят.

Състоянието в държавата, което притеснява всички ни, не е възникнало нито днес, нито преди година, нито преди три години. Не смятам, че е редно да правим внушения, че служителите на МВР, първо, априори са хора, които безчинстват и извършват нарушения. Напротив, много пъти съм го казвал и продължавам да твърдя, уверен съм в това, в огромното си мнозинство служителите на МВР са честни и почтени хора, хора на реда, хора на закона, хора на държавата!
Смятам, че те заслужават подкрепа за огромните усилия, които ежедневно полагат. Изцяло споделям и изказаното от Вас безпокойство. Досега съм бил и ще бъда безкомпромисен към служителите на МВР, които нарушават закона и превишават своите правомощия.



Тагове:   май,


Гласувай:
0



1. анонимен - Николай Варелов
30.10.2009 21:24
Висок морал, професионалист
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49453
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930