Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 17:24 - петък, 9 септември 2005 г. Въпрос на Атанас Атанасов към Румен Петков
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: По този начин се изчерпаха въпросите и питанията към министъра на здравеопазването проф. Гайдарски. Да му благодарим за днешното участие в парламентарния контрол.
Преминаваме към въпроса на народния представител Атанас Атанасов към министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
Господин Атанасов, моля да развиете Вашия въпрос в рамките на две минути.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги народни представители, уважаеми господа министри! Вашето правителство си постави като основен приоритет европейската интеграция на страната. Известно е, че основната област, в която експертите на Европейската комисия констатират сериозни слабости, е глава 24 от преговорния процес “Правосъдие и вътрешни работи”.
При неколкократните партньорски проверки се отбелязва устойчивост на определени проблеми в работата на службите на МВР. Една такава област е корупцията в самото министерство. Експертите на Европейския съюз отчитат, че няма желание за въвеждане на цялостна стратегия и ефективни практики за борба с корупцията в Министерството на вътрешните работи. Тези и други констатации на европейските експерти бяха посрещнати на нож от някои високопоставени чиновници в МВР при управлението на правителството Сакскобургготски. Един добросъвестен бивш британски полицай беше публично наречен – извинете – с милиционерски език “квартален инспектор”.
 
Във връзка с това Ви моля, господин министър, да отговорите на следните въпроси: каква е Вашата оценка за проведените досега мерки за борба с корупцията в Министерството на вътрешните работи? Достатъчни ли са те за решаването на този проблем? И ако не са – какво считате за нужно да предприемете?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър Румен Петков, за да отговори на поставения въпрос от народния представител господин Атанасов.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми господин Атанасов, дами и господа народни представители!

Господин Атанасов, очевидно през последните години Вие се занимавате с политика и малко сте се пооткъснали от динамичните процеси, които се развиват в Министерството на вътрешните работи. Искам да подчертая от самото начало, че в годините на прехода министерството на няколко пъти бе разграждано и обезсилвано. Искам да ви информирам, че в министерството се финализират няколко стратегии, целящи подобряване на ефективността от неговата работа, в това число и във вътрешноведомствен план, и на първо място борбата с корупцията. Понастоящем вече е изградена единна система на противодействие на корупцията в МВР, с която се създава необходимата организация за получаване и бързо изясняване на всички сигнали за корупционно поведение на служители от ведомството. Системата обхваща всички структури на министерството.

При създаването на настоящата организация са използвани най-добрите практики, установени в страните-членки на Европейския съюз. В Министерството на вътрешните работи с помощта на наши партньори точно от Великобритания беше приложен един от най-успешните модели за борба с корупцията – този на Скотланд ярд. Съществен елемент от дейността по противодействието на вътрешната корупция за нас е превенцията. Функциониращата единна система за борба с корупцията в министерството обхваща цялостно процеса по получаване, проверка и реализация на сигналите за корупционно поведение на служителите. Въведен е активен подход за търсене и придобиване на сигнали за корупционни действия. Използват се всички предоставени от закона средства за борба срещу корупцията, като тя е изведена в приоритет в нашата работа. Създаден е специализиран отдел в дирекция “Инспекторат”, като за целта са направени промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Утвърден е Етичен кодекс на служителите от министерството с полицейски правомощия. Засилен е контролът над работата на униформените полицаи и служители – въведен е гръден полицейски знак с отчетливо изписан полицейски номер и отличителни знаци за отделните видове униформена полиция; за служителите от Пътна полиция е въведено задължение да носят баджове със снимки, имена и служебен адрес.

Борбата срещу корупцията в министерството се осъществява при максимална прозрачност и информираност на българските граждани. За целта е създаден и Съвет за прозрачност с представители на медиите и структурите на гражданското общество. Съществуват възможности гражданите активно да подпомагат действията срещу прояви на корупцията чрез въведен телефон: 982-22-22. Обръщам се от тази висока трибуна към гражданите този телефон да бъде използван максимално ефективно и добронамерено. На този телефон през цялото денонощие се получават сигнали в случай на корупционно поведение на служители на министерството. Функционира и вътрешна телефонна линия за сигнали от служители. Към Интернет сайта на министерството също е създадена възможност за подаване на сигнали.
Политиката на министерството в борбата срещу корупцията не е кампанийна изява, целенасочен процес, който включва превенция, борба с корупционно поведение и своевременна реакция на доказано престъпление. Не искам да ви обременявам със статистически данни, но ще приведа само няколко числа като потвърждение на казаното дотук.

За периода 2002-2005 г. за корупционно поведение от министерството са уволнени 328 служители, а от началото на 2005 г. до момента – 45 служители. На прокуратурата са предадени материали за 163 служители на министерството. Казаното дотук дава основание да смятам, че министерството има стратегия, ясни и конкретни приоритети, използва ефективни практики за борба с вътрешната корупция. Изградена е основата на система за професионални стандарти по критериите на Европейския съюз.

Каква е оценката на нашите партньори? Оценката за изпълнение на ангажиментите по глава 24 от трите мисии, последната от които от миналата седмица, дава основание за извода, че предприетите действия от министерството в областта на борбата с вътрешната корупция са правилни. В доклада от първата мисия – 7-10 юни 2004 г., се дава положителна оценка на прилагания от министерството прагматичен подход при осъществяване на съответните дейности за борба с вътрешната корупция.

При втората мисия, проведена осем месеца по-късно, в доклада на експертите се отчита значителен напредък: “Министерството на вътрешните работи предоставя на обществеността повече информация за предприетите вътрешни антикорупционни мерки, отколкото която и да било друга правителствена институция. В министерството е докладван най-висок брой служители...” и така нататък.

В последния редовен доклад на Европейската комисия дейността на министерството се оценява положително и се отбелязва, че приетите в този контекст мерки започват да дават видими резултати в борбата с вътрешната корупция. По същия начин е оценена и работата на нашата Гранична полиция при съвместна дейност с колеги от Германия и Холандия.
Казвам всички тези неща със съзнанието, че корупцията в министерството далеч не е преодоляна, че това е един основен проблем. Ако ние искаме министерството действително да олицетворява държавната сигурност, обществото трябва да има доверие, че в министерството се води ефективна резултатна борба с корупцията и корупционните дейности и ви уверявам, че и аз, и цялото ръководство на министерството, ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такъв тип прояви. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител господин Атанасов. Имате право на реплика.

АТАНАС АТАНАСОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Господин Петков, Вие цитирахте и аз ще цитирам. Според доклада на експерти на Европейската комисия от миналата година: провеждат се повърхностни, формални и показни мероприятия без проблемът да се решава по същество. Става въпрос за борба с корупцията в Министерството на вътрешните работи. Демонстрираните акции засягат най-ниските звена в системата. Това е тяхната констатация.

Проблемът, господин министър, е в главата на министерството. Във връзка с това аз неслучайно Ви напомних надменното отношение на високопоставени длъжностни лица от МВР към усилията на европейските експерти. Тези лица имат такова отношение, защото са от категорията на хората, които харесват европейските пари, но не харесват европейските правила. А Вие заявихте преди известно време, че приемате и ще работите със завареното ръководството на Министерството на вътрешните работи. Във връзка с това ще Ви дам няколко примера и аз съм сигурен, че Вие ги знаете.

Един заместник-министър в Министерството на вътрешните работи консултираше бизнеса с петрол на взривения в асансьор в центъра на София Стоил Славов.
Двадесетгодишната дъщеря и личният шофьор на един директор на национална служба в МВР получиха като крайно нуждаещи се парцел в регулационните граници на град Приморско. Сега там вече е завършен един хотел.

В медиите бяха огласени и други смущаващи факти за висши служители в Министерството на вътрешните работи за връзки на тези лица с организираната престъпност и сивата икономика.

Господин министър, добре чухме на теория какво считате да правите, но на практика по какъв начин ще се борите с корупцията в Министерство на вътрешните работи, след като хората на върха, на ръководни длъжности в министерството няма по какъв начин да бъдат проверявани от въпросния инспекторат? Благодаря ви.

ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): Тези другари са кадри на СДС!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър Румен Петков – право на дуплика.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители, господин Атанасов! Вие правилно отбелязахте: аз заявих, че декларирам днес подкрепата си към този професионален екип. Както е известно, в голямото си болшинство заместник-министрите от състава на предния политически кабинет са освободени. Аз казах, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи на доказана корупция. Вие цитирате вестници, аз цитирам доклади. Казах, че винаги съм се удивлявал, когато нашите европейски партньори оценяват положително определени процеси в страната и когато ние се стремим да докажем, че сме една корумпирана и бандитска държава. Категорично отхвърлям внушенията, че в Министерството на вътрешните работи работят в болшинството си корумпирани типове.

Искам да заявя от тази висока трибуна, че в Министерството на вътрешните работи в огромното си мнозинство работят честни и почтени хора, работят професионалисти, работят всеотдайни мъже на България, които ежедневно залагат живота си за спокойствието на обществото. Опитите да се внушава, че Министерството на вътрешните работи е гнездо на корупция са категорично неприемливи и дълбоко неверни!

Второ, ако от Народното събрание продължаваме да внушаваме, че българската администрация като цяло е корумпирана, че българската администрация като цяло е лентяйска, че българските институции са разядени от корупция, после ние не трябва да се питаме за 1 януари 2007 г., защото тези внушения са с пряк адресат - обществото. Тогава обществото говори, че в Народното събрание са една група от 240 човека, за които първият приоритет са евтините кюфтета, вторият приоритет са колите и мерцедесите.

Ако ние искаме да има държавност и държава в България, Народното събрание и излъченото от него правителство трябва да са в основата на внушението за институционален респект и уважение, на внушението за държавност. Всички служители на МВР, които прилагат и налагат закона с цялата му сила, ще имат подкрепата на политическото ръководство на министерството. Категорично отхвърлям опитите да се внушава, че в министерството работят в мнозинството си корумпирани хора. Напротив – декларирам, че вярвам в служителите на министерството, защото това са честни и почтени хора!

Апелирам Народното събрание и депутатите да имат едно друго отношение към държавата и държавността, ако искаме всички заедно да вървим по този път, който всяка една от политическите сили е обявила за стратегически приоритет в поведението си през следващите месеци и години. Благодаря. (Ръкопляскания от Коалиция за България.)



Тагове:   петък,   въпрос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49471
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930