Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 17:37 - 14 октомври 2005 г. въпрос, зададен от народните представители Атанас Атанасов, Екатерина Михайлова и Елиана Масева към министъра на вътрешните работи господин
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Да благодарим на заместник министър-председателя и министър на държавната политика при бедствия и аварии госпожа Емел Етем за днешното й участие в парламентарния контрол.

Преминаваме към въпрос, зададен от народните представители Атанас Атанасов, Екатерина Михайлова и Елиана Масева към министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
Госпожо Михайлова, заповядайте да развиете Вашия въпрос в рамките на 2 минути.
ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА (ДСБ): Благодаря, господин председател.

Господин министър, колеги! На 10 октомври т.г. около 9,00 ч. в центъра на София бе извършено демонстративно убийство на висш държавен служител – третия в йерархията на агенция “Митници”. След убийството на прокурора Николай Колев това е поредното дръзко посегателство към държавен служител, и то във високите етажи на властта. След убийството на 10 октомври чухме и още неща. Чухме от трима представители на властта, а именно – Цвятко Цветков, който е член на Висшия съвет на БСП, председател на Комисията по сигурност на БСП и бивш заместник-началник на Шесто управление на Държавна сигурност, че предстоят политически убийства. Чухме и от депутата от НДСВ Борислав Ралчев, че такава вероятност има. Чухме това и от бившия ревизор Емил Димитров, който беше в листата на БСП на тези избори в Плевенския избирателен район. Искам да напомня, че единственото политическо убийство в новата ни история стана по време на управлението на Българската социалистическа партия – това на Андрей Луканов.

Моят въпрос към Вас, господин министър, във връзка с убийствата на длъжностни лица, а и въобще с убийствата, които стават, откакто Вие сте на власт – вече 7 на брой, е следният. При положение че са съществували данни, така поне излезе в медиите, че има незаконна дейност, какви мерки е предприело Министерството на вътрешните работи за предотвратяването на такава незаконна дейност на служители в митниците и въобще за висшите държавни служители? И освен това, господин министър, какви мерки ще предприеме МВР в защита на държавните служители, които изпълняват важни държавни функции, и изпълняват, разбира се, почтено и отговорно своите задължения?

Искам да добавя още нещо. Тези, които извършват незаконни действия, трябва да бъдат уволнявани и предавани на съд, а не да бъдат разстрелвани. Борбата с престъпността и с организираната престъпност изисква специални мерки, изисква обаче на първо място политическа воля, нещо, за което чухме, че липсва в момента, и от американския посланик в България в последните дни. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър Румен Петков.
Господин министър, разполагате с 3 минути.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа, уважаема госпожо Михайлова! Във връзка с поставения от Вас въпрос относно убийството на Шинка Манова, директор на последващ контрол в Централно митническо управление, разпоредих проверка, резултатите от която сочат следното: специализираните  служби на МВР са работили по сигнали за организиране и подпомагане на контрабандни канали за внос и износ, осъществяван от фирми, близки до бившата групировка ВИС, Константин Димитров Самоковеца и други лица. Един от приоритетите в дейността на министерството е противодействието на организираната престъпност. Службите на МВР работят целенасочено за ограничаване и разкриване на престъпления, свързани с взривявания, убийства и др.
Шинка Манова е попадала в полезрението на специализираните служби на МВР през 1998 г. Делото е свалено от отчет през 2003 г. Лицето е представлявало интерес за  службите по информационно дело “Сателит”, когато се установяват зачестили злоупотреби от страна на митнически служители от митническо бюро “Горубляне”.

Работи се по версията за съпричастност на Манова като началник на митническото бюро за периода 1998-2002 г. и не е била придобита информация, която категорично да доказва тази версия.

От задаващите въпроса – Вие, господин Атанасов, като бивш директор на Националната служба “Сигурност” сте най-добре наясно с работата по информационните и оперативни дела. Много добре се знае, че Вие лично, господин Атанасов, сте изпълнили задълженията си за извършената дейност и сте информирали тогавашното ръководство на Министерството на вътрешните работи, което прави чест на Вас и на ръководената от Вас служба. То обаче не е взело отношение по предоставената информация. Това Вие също много добре знаете. Този факт осуетява възможността още през 1998-1999 г. на специализираните оперативни служби за събиране на доказателства относно повдигнатите тогава версии.

По втория въпрос – относно мерките на МВР за защита от посегателство на висши държавни служители, мога само да заявя, че се предприемат адекватни на установените в Закона за Министерството на вътрешните работи мерки за защита на българските граждани, съответно на държавни служители при изпълнение на служебните им задължения. Действащият към момента Закон за МВР не е променян в това отношение. Министерството на вътрешните работи е насочило своите усилия в посока за ефективна, целенасочена и конкретна работа в борба с организираната престъпност.

Задаващите въпроса много добре знаят, че една част от информацията, която без съмнение интересува цялото ни общество и на първо място депутатите, е класифицирана. Аз съм готов при съответно решение на Народното събрание да изнеса този обем класифицирана информация, както Народното събрание се разпореди. Искрено ви уверявам, че от тази класифицирана информация въодушевени ще бъдат една част от обществото и във всички случаи ще има незарадвани народни представители. Благодаря за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на госпожа Елиана Масева – право на реплика.

ЕЛИАНА МАСЕВА (ДСБ): Уважаеми господин министре, искам веднага да се обърна към Вас и да Ви кажа, че Ви стана навик да си служите с инсинуации и всеки въпрос, зададен от Демократи за силна България, да превръщате в бумеранг. Но това е безсилие, господин министре.

Задаваме Ви този въпрос не защото се е случило нещо необичайно в България. Това е нашата тревога, защото именно Вие от тази трибуна и преждеуправляващите внушавате, че това е естествен процес, че убийствата - това е банален процес в България.

Задаваме Ви въпроса, защото стана нещо много странно. Дори когато убиват служител от висшия ешелон на властта, и то най-държавната власт – митниците, никой от изпълнителната власт не коментира този процес като участие на организираната престъпност в
изпълнителната власт, за проникване на мафията в МВР, в прокуратурата и в следствието, за това, че организираната престъпност вече не е в коридорите, а е в кухнята на властта. Не може един висш служител, който е разработван и през 2003 г. е бил уволняван и снеман – както се помъчихте чрез реторика да внушите тук, че е ставала някаква бъркотия по този въпрос – да бъде убит и след убийството да се заявява, че той е бил свързан с ВИС, с Косьо Самоковеца и т.н. Явлението – това убийство, говори, че Вие открито трябва да започнете да поставяте въпроса за борбата срещу организираната престъпност и срастването й с властта. Погледнете анкетата в Dir.bg – един от най-популярните портали. Ще Ви дам да видите: на въпроса, който се задава по повод становището на американския посланик, че в България няма воля да се води битка срещу организираната престъпност, 80% от анкетираните над 5000 души отговарят: “Да, властта е в комбина с мутрите!”.

Не сме доволни, господин министре. Не поставяте темата, не я дефинирате, което означава, че не можете да се борите с престъпността. (Ръкопляскания от блока на ДСБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър Румен Петков – право на дуплика.

АСЕН АГОВ (ДСБ, от място): Много сте усмихнат, господин министре.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Винаги, когато Ви видя, се усмихвам.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: В парламента се говори само от микрофоните.

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Благодаря Ви, господин Корнезов.
Госпожо Масева, Вие сте в много голяма степен права. Действително в годините 1997-1998-1999 започва едно срастване на определени държавни структури с мафиотски тип образувания в България. (Ръкопляскания от блока на КБ.) Разбирам Вашия патос и лична болка.

Още веднъж заявявам абсолютно категорично: аз съм готов със съответното решение на Народното събрание да предоставя на вашето внимание целия обем класифицирана информация, от който се интересувате. Тук не става дума за опити за връщане на бумеранг към ДСБ. Става дума за това, че вие задавате въпроси, които злепоставят вас самите. Затова с нетърпение очаквам всеки петък… (Реплика от народния представител Екатерина Михайлова.)
Защото вие сте сложили основите на тези процеси! (Ръкопляскания от КБ.) Разбирам напълно вашата радост. В случая обаче някой от вас рискува да се смее самичък.

Още веднъж казвам: аз съм готов да предоставя целия обем класифицирана информация, за да може – а това е въпрос и на възпитание понякога, затова няма да се спирам на тази посока от работата на Народното събрание и на някои негови народни представители - целият или необходимият обем класифицирана информация за работата на митниците, за структурирането на определени канали, по които работим и по които ще има резултат…

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА (ДСБ, от място): И за миналите години!

МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: …да бъде изваден тук, когато Народното събрание се разпореди. Периода го решава Народното събрание. Аз нямам притеснения. Това ще бъде знак за политическа воля. Не е и не може да бъде само Министерството на вътрешните работи институцията, която ще се пребори с престъпността и корупцията. И вие добре го знаете! Защото в периода 1997-2001 г. Националната служба “Сигурност”, както и миналия път казах, е предоставила поредица информации на министър-председателя, на президента и на председателя на парламента за определени стъпки и действия, в това число приватизационни сделки. И тогава казах за авиокомпания “Балкан”. И резултатът от действията на правителството тогава е известен – позорът с авиокомпания “Балкан”.

Така че когато вие решите, аз съм готов да предоставя обема информация.
И още веднъж казвам, че от този обем информация вероятно служителите на Министерството на вътрешните работи, в това число негови бивши професионални ръководители, ще изпитат удовлетворение, обществото ще изпита удовлетворение, ако се прецени тази информация да му бъде предоставена. Всички посланици, както и 8 млн. български граждани, които добре разбират, че през последните години няма еднозначна политическа воля за борба срещу престъпността и корупцията, ще се почувстват удовлетворени от предоставянето на този обем информация, и ще има един малък кръг хора в тази зала, които няма да се чувстват добре. Но това не е въпрос на българското общество, не е въпрос и на Министерството на вътрешните работи. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от блока на КБ.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49158
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031