Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 16:59 - 30 септември 2005 Иван Костов Обшествен съвет към МВР и участието в него на бивши висши офицери и генерали от Държавна сигурност
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ Заповядайте, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Благодаря Ви, уважаеми господин председател.

Моят въпрос е следният: уважаеми господин министър-председател, министърът на вътрешните работи създаде към себе си Обществен съвет. В него участват бивши висши офицери и генерали от Държавна сигурност. Парламентарната група на Демократи за силна България поиска от министъра на вътрешните работи да отмени създаването на този опекунстващ неговата дейност генералски борд. Мотивите ни са, че това е арогантен акт на реабилитация на тоталитарното минало, легитимиране и възлагане на обществена роля на висши служители от репресивния апарат на комунистическата държава, пречка за членството ни в Европейския съюз и компрометиране на участието ни в НАТО.
По време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи заяви, че няма да отмени заповедта за създаване на Обществения съвет.

Въпросът ми към Вас е: ще предложите ли на Министерския съвет да отмени въпросната заповед на министъра на вътрешните работи?

И още един въпрос, ако позволите. Краят на тази заповед гласи така: “Да бъде уведомен командирът на СОБТ”. Бихте ли бил така добър да обясните какво е “командирът на СОБТ” и защо точно на него трябва да бъде дадена тази заповед? Благодаря. (Оживление в залата.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря.

Заповядайте, уважаеми господин министър-председател.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Костов! Всички ние – в Народното събрание, в Министерския съвет и министерствата, в партиите и обществото, сме отговорни за създаването, утвърждаването и провеждането на държавна политика в различните области на управлението на Република България. Една от тези области, в които консенсусът на държавата, обществото и гражданите е безусловно необходим и в значителна степен постигнат, е противодействието на организираната престъпност. В единството на този консенсус стоят и останалите приоритети в реформата на Министерството на вътрешните работи – създаването на оптимални възможности за защита на сигурността на страната и подобряване на сигурността на гражданите. Реформата е насочена изцяло в интерес на обществото, служителите на МВР, обслужва европейския проект на страната и най-важното – защитава интересите и правата на българските граждани.

Тя, уважаеми господин Костов, не е подчинена и не е предназначена за лични, корпоративни или партийни интереси. За разлика от времето, когато Вие бяхте министър-председател, сегашното ръководство на МВР има политическата воля, опита и решимостта да прекрати практиката служби на МВР да обслужват вътрешнопартийна проблематика. Високата обществена значимост и успехът на приоритетите в реформата са немислими без приемственост, без използването на добрия професионален потенциал, без широка гражданска ангажираност и подкрепа.

На всички ни е известно каква е силата и стойността на опита на хилядите почтени, достойни и всеотдайни служители на закона. Знаем кой, как и кога ги пилееше.

Съветът към министъра на вътрешните работи, който Вие визирате, господин Костов, поставя сериозно и отговорно начало да се използва опитът, знанията и международният авторитет на всички, които в различни периоди (смях и единични ръкопляскания в ДСБ) са участвали активно в изграждането на държавността на страната ни.

Вие отлично разбирате, че по своята същност това е експертен консултативен съвет към министъра. Съветът не е структура на министерството и неговите членове нямат право да поемат каквито и да е функции и задачи по управление и контрол в Министерството на вътрешните работи, няма да имат достъп до оперативна информация и оперативната работа на службите. Те могат да дават мнения и предложения само когато министърът счете за необходимо да ги поиска. Той не е длъжен да се съобразява с тях. Министърът е длъжен да се съобразява само с държавната политика, която всички ние създаваме и изискваме от МВР да реализира като част от изпълнителната власт.

Ние с вас чрез комисиите в Народното събрание, чрез Съвета за сигурност към Министерския съвет и чрез самия Министерски съвет, чрез добре координираното взаимодействие със съдебната власт, сътрудничеството с партньорите ни от НАТО и Европейския съюз и другите държави, съобразно нашите договори, ще осъществяваме контрол, гражданския контрол и политическото наблюдение на дейността на Министерството на вътрешните работи.

Уважаеми господин Костов, на 16 септември т.г., по време на парламентарния контрол Вие ме попитахте дали ще предложа на Министерския съвет да отмени въпросната заповед на министъра на вътрешните работи и аз Ви дадох ясен отговор. Днес го потвърждавам и ще добавя, че е добре да помислим как като цяло да се преодолее обществената представа, която е натрупвана с години за Министерство на вътрешните работи преди всичко като репресивен орган. Министерството на вътрешните работи трябва да се отвори широко към гражданското общество и затова смятам за необходимо към министъра на вътрешните работи да бъде създаден съвет, в който да бъдат представени видни фигури на обществото – специалисти социолози, криминолози и психолози, представители на гражданските структури, които се занимават с детската престъпност, с работата срещу разпространението на наркотиците и другите неща, които засягат сигурността на гражданите.

По този въпрос съм водил разговори и с министър Петков, това е и неговото разбиране. Убеден съм, че един такъв съвет ще допринесе за отварянето на Министерство на вътрешните работи към обществото в още по-голяма степен. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания в КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря.

Вашата реплика, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, господин министър-председател! Не съм доволен от това, че българският министър-председател пое политическата отговорност за създаването на обществен съвет от бивши висши офицери и генерали на Държавна сигурност и по този начин сне тази отговорност от министър Петков.

Не съм доволен, че министър-председателят освен това си позволи да използва някакъв клеветнически речник без да дава каквито и да било доказателства. Това не Ви прилича, Вие сте млад човек, оставете това на възрастните представители в групата.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин Костов, моля Ви, без квалификации.

ИВАН КОСТОВ: По отношение на предишното правителство трябва да си служите с аргументи.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Въздържайте се от квалификации.

ИВАН КОСТОВ: И накрая, не дадохте да разберем, че Вие знаете какво е СОБТ. Командир на СОБТ е командирът на Специалния отряд за борба с тероризма, така наречените барети. Ако си спомняте, в един период част от тях бяха заловени и бяха наречени “фабрика за убийства”.

А накрая ми позволете за Ви връча един обвинителен акт, за който се твърди, че не съществува. Военна окръжна прокуратура чрез него обвинява един от членовете, така наречените от Вас уважавани експерти и специалисти. Запознайте се със съдържанието. Благодаря. (Ръкопляскания от ДСБ.)

АЛЕКСАНДЪР ПАУНОВ (КБ, от място): Да не е за Атанас Атанасов от вашата група?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин министър-председател, имате възможност за Вашата дуплика.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми господа народни представители, уважаеми господин Костов. Разбира се, работата на Министерство на вътрешните работи винаги е била в центъра не само на общественото внимание, а и много често с дейността на МВР е злоупотребявано с тясно политически и конюнктурни  интереси. Струва ми се, че в дадения случай отново сме свидетели на точно такъв подход от Парламентарната група на Демократи за силна България.

Всички сме на ясно, че съветът, който създаде господин Петков, носи експертен характер. Той няма да има нито ръководни, нито контролиращи функции над работата на Министерство на вътрешните работи и също така може да бъде полезен най-вече в обсъждането на внесения Законопроект за МВР, който изцяло е съобразен с европейските изисквания и ще бъде важна стъпка към членството на България в Европейския съюз.

Искам да Ви информирам също така, че следвайки и вашите препоръки, и моите лични наблюдения, имам намерения да се активизира работата на Съвета по сигурност към Министерския съвет, който е важна институция и е полезна за координацията на борбата и с организираната престъпност, и срещу корупцията, и за опазване на националната сигурност.

Ще прочета внимателно това, което ми предоставихте и ще информирам господин Петков за тези материали. Благодаря ви. (Ръкопляскания в КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви, господин министър-председател.



Тагове:   съвет,   Него,   МВР,   Обшествен,   офицери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49510
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930