Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:44 - 29 Юни 2007 питане от депутатите Иван Костов и Асен Агов относно политическата оценка на правителството за посещението на президента на САЩ Джордж Буш в Българи
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, госпожо Масларова за участието Ви в днешния парламентарен контрол.
Преминаваме към питането, което народните представители Иван Костов и Асен Агов са отправили към министър-председателя на Република България, господин Сергей Станишев относно политическата оценка на правителството за посещението на президента на Съединените американски щати Джордж Буш в България.
Заповядайте, господин Агов да отправите питането си към министър-председателя. Имате думата.

АСЕН АГОВ (ДСБ): Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми господин министър-председателю, по време на посещението на президента на Съединените американски щати Джордж Буш в България в официалните разговори с него бяха засегнати ключови въпроси: за националната сигурност, за съюзническите отношения със Съединените американски щати и развитието на икономическото сътрудничество между нашите две страни.

Отговорните държавни институции, обаче, оцениха по различен начин посещението и откриващите се след него перспективи. Какво имам в предвид? По време на разговорите и последвалите ги прояви пред представителите на печата президентът Георги Първанов постави нещата така, цитирам го буквално: “Както съм приятел с Джордж, така съм приятел и с Владимир.” По-нататък той поясни, че Съединените американски щати със своите планове за противоракетна отбрана не трябва да поставят България пред избор между приятелството си и съюзническите отношения със Съединените американски щати, приятелството с Русия. (Реплики от КБ.)
Така президентът Първанов използва посещението на президента Буш, за да постави на нова платформа българската външнополитическа доктрина.

От тази гледна точка искам да Ви попитам, господин министър-председателю: тъй като президентът на Съединените американски щати е ръководител на изпълнителната власт там – каква е оценката на воденото от Вас правителство за резултатите от официалните срещи и разговори на най-високо равнище между България и Съединените американски щати в София?

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Агов.
Господин министър-председател, заповядайте, имате думата за отговор.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Агов, уважаеми господин Костов! Осъщественото на 10 и 11 юни официално посещение на президента на Съединените американски щати Джордж Уокър Буш е второто посещение на американски президент след визитата на Бил Клинтън през 1999 г. в София.

Посещението може да бъде окачествено като знаково. Доколкото то е първо след присъединяването на България към НАТО и към Европейския съюз – общности, символизиращи споделените ни демократични ценности, интереси и виждания за развитието на света. То потвърди характера на стратегическо партньорство, който придобиха двустранните отношения през последните години.
Визитата е поредното доказателство за нарастващия интерес и подкрепа на САЩ за политическото, икономическото и общественото развитие на България, като надежден партньор, при решаването на актуални въпроси на международните отношения, борбата срещу тероризма, стабилизирането на Западните Балкани, положението в Черноморския регион.
Посещението утвърждава качествено новия политически диалог между България и САЩ, постигнат през последните години. То предостави поредната възможност за обсъждане на широк кръг въпроси.
На първо място, да бъде извършен преглед на двустранните отношения през последните години, като равносметката е подчертано положителна.

Американската делегация даде изключително висока оценка на страната ни като стратегически съюзник в НАТО – последователен, предсказуем и надежден. Особено важен резултат е изразеното доверие в приемствеността на политиката на Република България в двустранните отношения през последните десет години.

Визитата на президента на САЩ се извърши в момент на определен подем в двустранното икономическо сътрудничество, който със сигурност ще генерира нова динамика в българо-американските отношения и очертаващо се нарастване на американските инвестиции в България. Президентът Буш обяви създаването на Американска фондация за България на основата на българо-американския фонд, която да стимулира американските инвестиции и търговия в нашата страна.
През януари 2007 г. бе осъвременен Договорът за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, а през февруари бе подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Страната ни бе извадена от списъка за наблюдение на Раздел “Специален 301” от Търговския закон на САЩ през април 2007 г.
Това са три важни събития само през последните месеци.

Също така посещението представляваше отлична възможност за обсъждане на важни регионални въпроси, които имат и по-широко международно значение, като темата за статута и стандартите в Косово, положението на западните Балкани, американският проект за противоракетен щит в Европа. Имахме възможност да запознаем нашия гост с българската национална позиция за бъдещето на Косово и региона, нашето становище относно необходимостта в НАТО да не се допуска нарушаване на принципа за еднаква сигурност на съюзниците, за търсене на общ отговор на Алианса на терористичните заплахи и открит диалог с Русия по всички важни въпроси.

По време на моята среща с президента на САЩ имахме възможност да обсъдим и въпроси от голямо практическо значение, като идеята за създаване на Национална агенция “Сигурност”. Получих уверението на президента на САЩ, че са готови да споделят с България своя опит в изграждането на структурата на подобна агенция.

Отдаваме голямо значение на това, че по време на посещението България отново получи потвърждение за категоричната подкрепа на САЩ на усилията ни за бързо и справедливо решение на казуса с нашите медицински сестри, които се намират в Либия, и за тяхното освобождаване. Президентът Буш декларира, че САЩ разглеждат това като свой важен приоритет и потвърди ангажираността на своята страна в усилията за намиране на решение на случая, включително чрез участие в Международния фонд за подпомагане на заразените със СПИН либийски деца.

Ако трябва да синтезирам отговора на Вашия въпрос, ще кажа, че посещението беше изключително важно като послание за равнището на двустранните отношения и много полезно от гледна точка на обменените мнения по основните двустранни и международни въпроси. Благодаря ви за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин министър-председател за отговора.
Господин Агов, заповядайте за два уточняващи въпроса.

АСЕН АГОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин министър-председател. Аз съм доволен от тази оценка на българското правителство за резултатите от посещението на президента Буш в България. Доволни сме с господин Костов. Току-що обсъдихме това нещо, докато Ви слушахме, защото виждаме, че нито един от важните въпроси, свързани с националната сигурност, свързани с икономическото развитие, с инвестиционната политика и стигнем до въпроса за нашите медици в Либия, не се решават без активното сътрудничество и помощ на Съединените щати. Именно заради това вмъкнах в своя въпрос цитатите от президента Първанов.
Защото отношенията ни със САЩ, поставени от него на една плоскост с отношенията ни с Русия, не може да не води до следните изводи, господин министър-председател. Русия отказва да приеме, това стана съвсем наскоро, български наблюдатели по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Дори отказва да изпълнява този договор при положение, че българската войска в сравнение с времето, когато е подписан договорът, е намаляла няколко пъти. Това е едно предизвикателство за сигурността на България.

На второ място, чуваме заплахи от Москва, че техните ядрени оръжия ще бъдат насочени срещу Европа, включително и срещу България. Знаем, че Москва е наложила ембарго върху българските месни продукти за руския пазар. Знаем също така, че в Русия се потъпкват свободата на словото и правото на политическа дейност. Това се разминава с нашата система от ценности.
От тази гледна точка нямам обяснение, господин министър-председател, защо президентът на Републиката господин Първанов си позволява да поставя на еднакво равнище едни толкова различни отношения с толкова различни страни?
Неизменно това води до извод и това е моят допълващ въпрос: има ли промяна във външнополитическата стратегия на България в резултат на тези изявления на президента Първанов?

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви.
Заповядайте за отговор, господин министър-председател.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа, уважаеми господин Агов, уважаеми господин Костов! Тъй като Вие цитирахте президента Първанов, бих могъл по памет, подчертавам, да Ви цитирам президента на Съединените американски щати, който нарича президента на Русия “моят приятел Владимир”, както нарича и президента на Република България “моят приятел Георги”. Това обаче не означава по никакъв начин, че отношенията между България и САЩ и България и Русия са на едно и също ниво от политическа гледна точка, защото България е съюзник и партньор на САЩ в един общ съюз, който се нарича Северноатлантически съюз. Правителството на България и всички институции се стремим да развиваме активни, равноправни и динамични отношения на нова основа с Русия.
Аз лично винаги съм подчертавал, че атмосферата в отношенията между България и Русия се е подобрила значително през последните години и за това президентът на Републиката има голям принос. Изобщо не смятам, че българските граждани са заинтересовани от това ние да имаме изострени или лоши отношения с Русия. Видяхме това през 90-те години и знаем колко струваше това на българската икономика, на българския данъкоплатец в крайна сметка. Това изобщо не ни трябва.
Също така смятам, това е позиция не само на правителството на България, но и на нашите партньори, в това число и на президента на Съединените американски щати, че НАТО и всяка отделна страна трябва да развиват активен, политически и друг диалог с Русия. Неслучайно в близките дни президентът на Русия ще бъде на посещение в Съединените американски щати при президента Джордж Буш.

Така че Вашият опит, според мен, да представите промяна в политиката на България, в нашите външнополитически приоритети, приоритети в областта на националната сигурност няма никаква почва под себе си. Ние сме заинтересовани от активни стратегически отношения със САЩ в рамките на НАТО като съюзници и на двустранно ниво. Смятам, че тук особен потенциал има в развитието на икономическите отношения, които в някакъв смисъл изостават в сравнение с нивото на политическото приятелство и диалог. Наред с това България е силно заинтересована от отношенията си с Русия. Като политически и като търговски партньор през следващата година България ще бъде домакин на “Година на Русия в България”, а през по-следващата – “Година на България в Русия”.

Смятам, че това може да бъде много полезно за нашите отношения в икономически, културен, политически и регионален план. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Станишев.
Господин Костов, заповядайте да изразите своето отношение към отговора на министър-председателя.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин министър-председател, госпожо председател, колеги! Аз не съм доволен от този отговор, особено от последната му част по следната причина.

Първо, министър-председателят очевидно много дълбоко е заблуден за нивото на отношенията между България и Русия в миналото. Искам да му припомня или да му предложа да възложи на своите съветници да го информират добре какво е било нивото на заварените отношения през 1997 г., как Русия оценяваше отношенията и твърдеше, че България се опитва идеологическата си близост да я превръща в стопански преимущества и да види какво е постигнато в следващите години. Веднъж завинаги, ако се запознаете с тази информация, ще спрете да се самозаблуждавате публично от тази трибуна. Защото точно тогава, в тези години, бяха постигнати едни от най-добрите споразумения между България и Русия – примерно това за внос на газ, което вие преразгледахте в полза на руската страна, преди да е изтекъл срокът. Вие наистина нанесохте сериозни щети върху българските платци на газ – граждани и фирми. Това е истината или част от истината за отношенията.
Затова не смейте да твърдите, че е плащал някой скъпо и прескъпо за отношенията между България и Русия, защото точно това правите вие.

Това, което обаче аз чух тук, е, че водите една тънка дипломатическа политика по отношение на Русия. Всичко с Америка си е както трябва да бъде на базата на решенията, на законопроектите, на гласуваните позиции на българското Народно събрание. Отношенията със Съединените американски щати са стратегически, защото Съединените американски щати помагат да се решат всички въпроси на България, като се започне от съседите в Косово, премине се през българските медицински сестри, стабилността на Западните Балкани и всичко останало – всичко това се дължи на перспективата на тези отношения. Заради това опитът да се поставят в еднаква близост отношенията между България и Русия и България и Съединените американски щати, който президентът изигра – Вие казвате лицемерно, ако сваля украсата…

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Времето, господин Костов!

ИВАН КОСТОВ: Това е било лицемерие, аз го приемам като такова и в този смисъл приемам единствения начин да бъдат наречени така тези отношения. Иначе всички желаем да намерим отговор на проблемите на страната, включително и на проблемите на отношенията с Русия. Не може да се купува от Русия чрез даване на поръчки, даване на собственост на българската територия за руски газопроводи, чрез превръщането на България в руска прибавъчна инфраструктура, да се купува това, което вие наричате добри отношения с руската страна. Това не са добри отношения, а отношения на васал! Благодаря ви. (Викове: “Браво!” и ръкопляскания от ДСБ.)



Тагове:   юни,   Относно,   оценка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49153
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031