Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 17:27 - 27 Януари 2006 Въпрос от народния представител Иван Костов относно ратификация на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря.
Въпрос от народния представител Иван Костов относно ратификация на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.
Господин Костов, заповядайте.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, господин министър-председател, колеги народни представители!

Уважаеми господин министър-председател, както ви е известно, приемането на зле подготвената България предизвиква нарастваща критичност особено в някои страни – членки на Европейския съюз. Съюзът беше загрижен, че България не изпълнява поети в Споразумението за присъединяване ангажименти. Тази загриженост вече се превърна в тежки и конкретни обвинения срещу вашето и предишното правителство, по думите на авторитетни европейски представители. Обвиненията са за мафиотизация и корупция и аз очаквам в отговора си да вземете отношение към тях.
Проблемът на нашата страна е, че някои страни не са започнали ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния и заявяват, че ще го направят след доклада на Европейската комисия през м. май.

В тази връзка Ви питам: бихте ли посочили кои са тези държави и какви резерви има всяка една от тях?

Второ, какви политически, дипломатически действия ще предприеме българското правителство да убеди въпросните страни да ратифицират договора за нашето присъединяване, преди доклада на Европейската комисия? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.
Заповядайте, господин министър-председател.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Костов! Тъй като Вие споменахте авторитетни европейски политици, без да назовавате имена, преди да пристъпя към моя отговор, ще Ви припомня думите на докладчика на Европейския парламент за България господин Джефри ван Орден, който без съмнение е авторитетен европейски политик от консерваторите, от 18 януари 2006 г., който казва: “В момента има хора, които искат да забавят процеса на разширяване и са склонни много бързо да посочат с пръст едно или друго нещо. И, доколкото виждам, тези хора използват възможността да очернят името на страните-кандидатки или на присъединяващите се държави, каквито са България и Румъния. Както казах, има хора, които искат да забавят нещата, и не бива да им давате никакво оправдание.” Край на цитата.

Готовността на Република България за присъединяване към Европейския съюз се определя, както знаете, в мониторинговия процес на Европейската комисия и, както ви е известно, основните изводи и акцентите в последния Мониторингов доклад от 25 октомври 2005 г. не съдържат оценка за зле подготвена България, както Вие говорите. Препоръките в доклада са напълно постижими и зависят от съвместните усилия на цялото българско общество – Народното събрание, правителството и всички останали институции. Тежки и конкретни обвинения срещу правителството, още по-малко квалификациите, които Вие употребявате, не се съдържат в доклада, който е публикуван и е достъпен за всички. Напротив, отчита се напредъкът на страната и реалната перспектива България да стане пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

Относно процеса на ратифициране на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и политическите и дипломатическите действия на правителството бих искал да посоча следните основни моменти. Както ви е известно, процесът на ратификация не следва да се обвързва с процеса на мониторинг – позиция, която впрочем е ясно изразена и от Европейската комисия и комисарят по разширяването господин Оли Рен. Правителството полага добре планирани и целенасочени усилия за успешно приключване на процеса на ратифициране на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.
Във външнополитически план тези действия и мерки обхващат поддържането на активен политически диалог, размяната на официални и работни посещения на най-високо и високо равнище за извършваната подготовка на страната, в които нашите партньори се информират за нея и много други външнополитически прояви, които не могат да бъдат изброени за няколко минути.

По инициатива на министър Калфин през м. октомври 2005 г. бе проведено специално съвещание в София с посланиците ни в страните – членки на Европейския съюз именно по въпросите на ратификацията на Договора за присъединяването на България. Правителството ежедневно получава обективна информация от българските дипломатически мисии за развитието на ратификационната процедура във всяка страна – членка на Европейския съюз. На базата на това се изработват и предприемат конкретни действия и подход към всяка една отделна държава. Както ви е известно, ратифицирането на международен договор е суверенен процес и право на всяка държава, която е субект на тези отношения. На даден етап процесът на ратификация се развива нормално, като оставащото време до 1 януари 2007 г. е напълно достатъчно за приключване на конституционните процедури във всички страни, които все още не са ратифицирали договора.

Към момента Договорът за присъединяването на Република България към Европейския съюз е ратифициран от десет страни - членки на Европейския страни – Словакия, Унгария, Словения, Кипър, Гърция, Естония, Чехия, Испания, Италия и Малта.
Ратификационният процес е в парламентарната си фаза в следните осем държави – членки: Обединеното кралство на Великобритания, Кралство Дания, Кралство Нидерландия, Португалската република, Република Литва, Република Австрия, Република Латвия и Ирландия.

Процедура на съгласуване на проектозаконите за ратификация на равнище правителство тече в останалите седем държави - членки – Федерална република Германия, Република Финландия, Кралство Швеция, Френската република, Кралство Белгия, Великото херцогство Люксембург и Република Полша. Благодаря ви за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря.
Заповядайте, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин министър-председател, думите “тежки и конкретни обвинения” са на Елмар Брот – председател на Външната комисия на Европейския парламент. Искахте да Ви цитирам източник – ето Ви източникът. Тези думи за мафиотизация и корупция можете да ги прочетете също в документите, които са публикувани на сайта на Европейския институт в нашата страна. Така че не съм си ги измислил аз, за съжаление.
Аз не съм доволен от Вашия отговор, защото Вие не знаете кои страни са заявили, че ще ратифицират договора, след като излезе докладът. Това Ваше незнание е опасно. Ако Вие наистина не знаете, няма как да предприемете мерки. Ако въобще не сте се загрижил по този въпрос и ако оставяте думите да минават покрай ушите Ви, когато ходите в чуждите страни и говорите с Вашите колеги, ако не знаете да четете знаците, това е лошо. Аз мога да Ви кажа кои страни са заявили, че ще обвържат този процес, но щом Вие не проявявате интерес и щом Вие не сте набелязали досега мерки, аз не виждам как в оставащите няколко месеца, всъщност те са много малко – два месеца, Вие ще съумеете да се справите с този риск. Вашето отношение към ратификацията създава само по себе си рискове. Вашата неподготвеност и некомпетентност – също. Благодаря. (Оживление в блока на Коалиция за България.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Вашата дуплика, господин премиер.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! Уважаеми господин Костов, не бих могъл и да очаквам, че Вие ще сте доволен от моя отговор, защото какъвто и отговор да Ви се даде, винаги ще го използвате политически и ще кажете, че не сте доволен. Вие отлично знаете, че процесът на ратификацията не е свързан пряко с Доклада на Европейската комисия. Всички много добре знаем и за вътрешните проблеми в Европейския съюз и че много страни и правителства изпитват затруднения с общественото си мнение по отношение на разширяването изобщо. И много държави във връзка с това казват, че ще прочетат внимателно Доклада на Европейската комисия и това ще окаже определено влияние върху процеса на ратификацията.
Но по никакъв начин не мога да приема Вашите квалификации, че българското правителство и в частност аз като министър-председател не знаем за състоянието на процеса в различните страни. Напротив, много внимателно се следи и се действа.

Така например Франция е една от важните и проблемни страни, както е била проблемна и за първото разширяване на десетте страни членки. Вижте архивите и ще видите какви въпроси е поставяла Франция към своя традиционен съюзник – Полша, преди ратификацията в последния момент преди разширяването и официалното членство. Днес Франция заявява принципна подкрепа за ратификацията на договора, като от правителството и парламента ни уверяват, че процедурата по нея няма да срещне пречки и в двете камари. Тя е в ход и след необходимите съгласувания се очаква в края на първото тримесечие законопроектът да бъде внесен в парламента, което означава, че преди есента на 2006 г. ратификацията може да бъде факт.

Също така ще ви посоча, че не става дума за процеса на ратификацията до доклада на комисията. За този процес е отредена цялата 2006 г.
Работи се от страна на правителството за посещението на президента на Република Франция господин Жак Ширак в България. Очаква се посещение на министъра на отбраната госпожа Мишел Алио Мари. По парламентарна линия са отправени покани към председателя на Френския сенат господин Кристиян Понсле и към председателите на делегациите за Европейския съюз и председателите на групите за приятелство с България в Сената и Националното събрание.
Във Федералната република Германия в програмата на правителството на коалицията между ГСДП и ХДС/ХСС е заложено, че и двете политически формации подкрепят присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз при вече договорените условия и срокове. Вие добре би трябвало да знаете, че Бундестагът заработи активно едва към края на 2005 г. и германската страна изтъква, че забавянето на ратификационната процедура се дължи на принципа на неприемственост, както те казват, в работата на Бундестага. Имаме информация, че Федералното министерство на външните работи е внесло доклад в правителството в подкрепа на ратификацията. Както знаете, имаше посещение на министър-председателя на Република България в Баден Вюстенберг. Очаква се посещение на президента на България господин Първанов в Берлин на 24 февруари т.г., на вицепремиера господин Калфин и много други посещения, които имат политически характер и те също ще работят за процеса на ратификацията на договора в Германия.

Министерството на външните работи и посолството в Германия съвместно с представителството на Европейската комисия в Берлин подготвят посещение у нас на група водещи германски журналисти за по-широкото запознаване на германската общественост с България като предстоящ член в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.
В Швеция по време на моето посещение там по покана на министър-председателя господин Першун през м. декември 2005 г. бе изтъкнато, че нито една парламентарно представена партия в Швеция не е против ратификацията на договора.

По отношение на Република Финландия информацията от българското посолство е, че правителството ще внесе до началото на м. март т.г. в парламента проект на решение за ратификация на договора. В края на м. март предстои мое посещение в Република Финландия, което е подходящ повод за търсене на допълнителна подкрепа.

Господин Костов, бих могъл да Ви изреждам още доста информации за степента на подготовка към ратификация на процедурите в различните страни, където има много конституционни и юридически пречки. Например в Белгия трябва да минат през много нива, стъпала на ратификация, но никъде не е заявявано, че има политически проблем по отношение ратификацията на България във връзка с нашето изпълнение на договорите.

Искам да подчертая, че усилията за ратификация трябва да бъдат не само от правителството, но и от Народното събрание, от групите за приятелство, от отделните парламентарни групи, ако те действително желаят този процес успешно да приключи, а не постоянно на политически форуми да се насажда недоверие към нашата страна, и то доста тенденциозно, да не говоря за информациите и съмненията, които са доста широко разпространени в нашето общество – че много от негативните публикации в европейските медии и в някои доклади имат авторство тук, в София. (Ръкопляскания от блока на Коалиция за България.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49484
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930