Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:34 - 27 Април 2007 Питане от народния представител Евгени Чачев
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Преминаваме към въпроси и питания, зададени от народните представители към министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев.
Питане от народния представител Евгени Чачев. Господин Чачев, заповядайте да развиете Вашето питане.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги, уважаема госпожо министър, уважаеми господин премиер! На 22 декември 1995 г. Карлос Папуляс и Георги Пирински в качеството им тогава на външни министри на двете страни подписват Споразумението за ползване водите на р. Места от Гърция и България. Според споразумението България се задължава до 2030 г. или 35 години да пропуска на Гърция 29% от оттока на р. Места, изчислен, забележете, на 1 милиард и 500 милиона кубически метра вода на базата незнайно защо за периода 1935-1970 г. Това представлява 438 милиона кубически метра вода годишно.

Много въпросителни поставя договорената цифра, господин премиер, защото за последните 15 години преди подписването на споразумението, а именно от 1980 до 1995 г. средногодишният отток на р. Места е намалял наполовина и е бил 738 милиона кубически метра годишно, като в отделни години е достигал и под 500 милииона. На практика по този начин България се е задължила още с подписването на споразумението да пропуска на Гърция не 29%, а 62% от реалния отток на р. Места.
В тази връзка е и моето питане към Вас, господин премиер, а именно каква е политиката на правителството за отстояване на българските национални интереси, свързани с ползването на водите на р. Места? Защо след като темата за водите на р. Места бе повдигната при скорошното посещение на гръцкия президент Каролос Папуляс няма никаква публичност за резултатите и се крие от обществеността в България, че този неизгоден за България договор, в добавка с проблемите на глобалното затопляне и бума на курортно строителство в Банско, Разлог, Добринище, Гоце Делчев и останалите селища по долината на реката, ще доведе, господин премиер, до парадокса: “Вода гази – жаден ходи”, и до това България да плаща за тази вода и да не може да я ползва, и то за 35 години напред. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев.
Господин министър-председател, разполагате с 5 минути за отговор.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Чачев!

Първо, позволете ми да внеса две кратки уточнения. Цитираният от Вас документ не е споразумение, а Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за използване на водите на р. Места.
Второ, ще добавя, че поради ограничението ми от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание в рамките на пет минути няма да занимавам Вас и народните представители с богатата фактология от развитието на този въпрос. Ще се концентрирам върху дейността на правителството, което представлявам.
Още през първата година на своето управление правителството предприе действия по възобновяване дейността на комисията по чл. 5 от Спогодбата за актуализиране на общия естествен среден годишен отток, на базата на който биха се определили водните количества, които да постъпват на гръцка територия. Върху нея се изчисляват предвидените 29% и ще се отчита изпълнението на Спогодбата.

Незаинтересоваността на гръцката страна за действия по прилагане на Спогодбата могат да се обяснят с липсата на регулиращи обеми и сериозни възможности за използване на водите в басейна на р. Места. До момента на практика гръцката страна получава почти всичко, което се формира на българска територия. Тези количества далече надхвърлят количествата, които биха били определени на 29% от общия естествен отток, независимо кой период се взема предвид, господин Чачев.
След поредица от разменени писма и използване на всички случаи на работни срещи с гръцката страна чрез Министерството на външните работи се стигна до съгласие за възобновяване дейността на тази комисия. Това се състоя на 11 октомври 2006 г. в София. За уточняването и отстояването на единна национална позиция в Министерството на околната среда и водите се проведе предварителна работна среща на българската част от постоянната българо-гръцка комисия в по-широк състав от експерти и представители от различни ведомства и научни институции. Участниците в срещата обсъдиха дневния ред и се обединиха около необходимостта от няколко неща.

Първо, активизиране дейността в работните групи към комисията.

Второ, становището на гръцката страна по предложената методика да се изслуша и включи в дейността на групата по количеството на водите.

Трето, да се актуализира стойността на общия среден естествен годишен отток само по отношение на р. Места без Доспат. На проведената Втора сесия на Постоянната българо-гръцка комисията за водно стопанство, която се състоя на 11 октомври 2006 г. се реши да се възобнови дейността на двете работни групи – по количеството и качеството на р. Места, като гръцката страна следва да отговори на българското предложение от 1999 г. за приемане на методология за измерване на средния многогодишен отток на р. Места, което е условие за коректно изпълнение на задълженията на страните по чл. 1 от Спогодбата.

В ход е процедура по окончателното съгласуване текста на Протокола от Втората сесия на комисията преди неговото подписване от българската и гръцката страни. Нещо повече, в оперативната програма на Министерския съвет, по предложение на министъра на околната среда и водите, е включен проект на Решение на Министерския съвет за утвърждаване състава на българската част от Постоянната българо-гръцка комисия по водно стопанство.
Извън Спогодбата във връзка с решение на Висшия консултативен съвет по водите в заседание на 18 декември 2006 г. за извършване на обстоен преглед на възможностите за комплексно използване на водите на р. Места на територията на България министърът на околната среда и водите със своя заповед определи Междуведомствена работна група за преглед на възможностите за комплексното използване на водите на р. Места. Групата е председателствана от госпожа Качакова - заместник-министър на околната среда и водите. Първото заседание на тази група се проведе на 27 март т.г.

На втория въпрос ще отговоря, че по време на официалното посещение на президента на Република Гърция господин Каролос Папуляс в България през м. февруари тази година въпросът за сътрудничеството в сферата на трансграничните реки бе засегнат в контекста на изразяване на удовлетвореност от доброто сътрудничество в тази област и потвърждаване на желанието за неговото разширяване в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз.
Що се отнася до проблемите с глобалното затопляне и бума на курортното строителство, който доведе до свръхзастрояването, за което Вие говорите, те изискват сериозни перспективни решения. Тези проблеми, обаче, в посочения от Вас регион, са свързани по-скоро с необходимостта от пречистване на отпадъчните води. Решаването им изисква активност на всички нива, сериозни инвестиции и може да стане по определен начин като процентът на използваните води в басейна на р. Места е достатъчно висок за задоволяване на потребностите на всички водоползватели. Следователно проблемите са свързани по-скоро с инфраструктурното осигуряване в района – изграждане на канализационни, водоснабдителни системи и пречиствателни станции, а не толкова с недостиг на водни ресурси, който по Вашето твърдение е предизвикан едва ли не от Спогодбата.
Бих искал да добавя, че съгласно националното законодателство в областта на водите, което, както знаете, е съобразено с европейското законодателство, предстои изготвяне на планове за управление на речните басейни. В тях се включва очакваното увеличение на ползваните количества води, свързани с развитие на земеделието и напояването на земеделските земи, развитие на бизнеса, както и възможностите за прехвърляне на количества води в съседни райони с воден дефицит. Благодаря ви за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Евгени Чачев, за да зададе до два уточняващи въпроса.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин премиер, отговорът Ви беше много обстоен и напоителен, ако мога така да се изразя. Но глобалното затопляне е вече факт и ако не ме лъже паметта и Вие бяхте в Берлин на конференцията под егидата на госпожа Меркел, когато се обсъждаше този въпрос.

Факт е, че в следващите 50 години валежите в България ще намалеят с 25 мм, което ще доведе до два пъти по-малко вода в реките, в това число ще намалее значително и р. Места. В тази връзка са и моите два доуточняващи въпроса, защото аз от Вас не разбрах каква е стратегията на правителството за комплексното използване на водите не само на р. Места, а на водите в България в новите климатични условия, в които страната ни ще се яви през следващите няколко години и какво прави правителството? Вие ми казахте, че е сформирана работна група в Министерството на околната среда и водите, която е провела първото си заседание една седмица след като аз отправих питането си към Вас.

Също така искам да Ви попитам известно ли Ви е, че през м. ноември миналата година в Бон – Германия, на конференция на европейските министри, отговарящи за водите, гръцката делегация е направила опит да се приеме текст, който гласи: “Горните по теченията на реките страни, каквато е България за р. Места, трябва да осигуряват не само добро качество, но и естественото количество води към съседите си”.

Целта на Гърция е била този текст да се превърне в основа за нова директива на Европейския съюз за трансграничните реки. Това не е станало само благодарение на подкрепата, която българската делегация е получила от страни, като Франция и Испания, които са в подобна на нас ситуация. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев, за да отговори на допълнителните въпроси.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Чачев! Участвах естествено, но не в конференцията, а в Съвета на Европейския съюз на 8 и 9 март в Брюксел, който се председателстваше от германския канцлер госпожа Меркел, на който бяха взети много важни и дългосрочни решения на Европейския съюз, ангажимент и лидерска роля на Европейския съюз по отношение на ограничаване замърсяването на атмосферата и парниковите газове най-вече с оглед да се реагира на това, което се превръща в един много тревожен феномен – глобалната промяна в климата, глобалното затопляне.
На този Съвет се взе много амбициозно решение: до 2020 г. – първо, Европейският съюз да достигне като цяло нивото от 20 процента възобновяема енергия и, второ, да се ограничат значително парниковите ефекти, които произтичат от Европейския съюз. Всяка една страна ще постави свои цели, съобразно стартовата позиция, на която е, за използване на възобновяеми източници на енергията и ще води конкретни разговори с Европейската комисия.
Така че и България има своя ангажимент и ще трябва да увеличаваме процента и количеството на възобновяема енергия, която произвеждаме.

В този контекст стои и един друг въпрос, който пряко е свързан с парниковия ефект, но който не е пряко свързан с възобновяемите източници за използването на атомната енергетика. България според мен постави един важен въпрос, който влезе в дневния ред, и сега ще има европейски форум, на който ще се обсъжда бъдещето на атомната енергетика.
Що се отнася конкретно до водите на р. Места - наясно съм с този въпрос, който стои, и с проекта на нова европейска директива. България е много активна в тези обсъждания и много добре осъзнаваме нашите интереси.
Както виждате, през последните година и половина българската страна много се активизира, настоявайки пред гръцката страна да се конкретизират ангажиментите, които са залегнали в спогодбата от 1996 г., за да има ясна основа на базата на двустранното споразумение, а не на евентуална нова директива.
Това е по същество по този въпрос за защитаване на българските национални интереси.
Споделям Вашето виждане, че въпросът за управлението на водите се превръща в ключов не само за България, а за цялото човечество в дългосрочен план. Това трябва да бъде един от важните приоритети в работата на всяко българско правителство.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин Чачев, можете да изразите Вашето отношение към отговорите на министър-председателя. Заповядайте.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин премиер, определено не съм доволен от Вашия отговор. Не съм доволен от Вашия отговор, защото България имаше стратегия за развитието на водния сектор в страната. България имаше стратегия, която се изпълняваше и която беше спряна 2001-2002 г. и продължава да буксува на едно място.
Вие говорите за пречиствателните станции в долината на р. Места. България е поела ангажимента към Европейския съюз до 2013 г. да изгради всички пречиствателни станции в градове с над 5000 жители. Този ангажимент няма да бъде изпълнен, господин премиер, защото България не усвои 2 млрд. евро от европейските предприсъединителни фондове, голяма част от които бяха именно за изграждането на тези пречиствателни станции.
От Вашия отговор не стана ясно какво точно ще направи правителството в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, че проблемът от глобалното затопляне на климата да не ни се стовари след пет, десет или петнадесет години и да доведе до тежки последици за българската икономика и за цялата държава.
Господин премиер, Вие говорихте за конференцията в Брюксел, а аз Ви питах за срещата в Берлин с госпожа Меркел, на която се взеха конкретни мерки. България е задължена също да участва заедно с другите страни членки в преодоляването на този тежък за Европа проблем.

Вие отговаряте с много думи, с много „ще”, с много обещания и без всякаква конкретика. Благодаря.



Тагове:   април,   народния,   Чачев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49152
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031