Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:00 - 23 Юни 2006 Въпрос от народния представител Евгени Чачев към министър-председателя Сергей Станишев относно международния скандал за корупция на бившия премиер н
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Въпрос от народния представител Евгени Чачев към министър-председателя Сергей Станишев относно международния скандал за корупция на бившия премиер на България и мерките, които правителството ще приеме с плана си за действие за членството ни в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.
Заповядайте да развиете въпроса си.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря, господин председател.

Уважаеми колеги, уважаеми господин премиер! Свидетели сме в последната седмица на поредния скандал, този път – международен. Разбира се, дали скандалът ще бъде яхтен или се казва Спас Русев, автомагистрала “Тракия”, “Краун ейджънтс”, БТК, “Булгартабак”, Университетска педиатрична болница, поредното показно убийство или италиански, има ли някакво значение?
Може ли да оспорим казаното от германските медии, че през последните години българите стават все по-зависими от постоянните скандали, които вече са се превърнали в своеобразен начин на живот?

Вероятно са прави в твърдението си, след като вашият коалиционен партньор първо съжали за имиджа на чичо си Умберто, а после се сети за последиците върху имиджа на България. Вие сам твърдите, че скандалът влияе лошо върху образа на България пред Европейския съюз в този решаващ момент от нашето присъединяване.
И какво прави управляващото мнозинство в момента? Чака, както Вие заявихте, да се изясни ситуацията. Всички политически действия да се основават на ясно доказани истини, да се основават не на подозрения или публикации в пресата. А забравяте своето собствено гласуване в миналия парламент за австрийската детска болница. Какво се е променило, господин премиер? Освен това, че сега разбрахте, че австрийската детска болница не е австрийска, а италианска. Сега е ясно, че без някакво участие, било то и неволно, както казва господин Сакскобургготски, България нямаше да попадне в мръсната уста на международните аферисти. Ясно е, че един политик от такъв висок ранг има и политическа отговорност. И нека не си затваряме очите, че през последните пет години проблемът на България е един – развращаване на политическата и държавната ни система на всички нива.
В тази връзка моля да ми отговорите: първо, как скандалът ще се отрази на имиджа на България? Това какви промени ще наложи да направите в плана за действие на правителството? И не считате ли, че скандалът за детската болница е само една малка увертюра спрямо скандала, който предстои да се развихри за автомагистрала “Тракия”, където сумата е 25 пъти по-голяма и където българският народ ще заплати над 15 млрд. евро за 35 години? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин министър-председател, заповядайте за Вашия отговор.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Чачев! Всъщност Вие вече отговорихте на първия от въпросите, като цитирахте моето изявление в началото на тази седмица. Смятам, че моята позиция е принципна и ясна. Първо, естествено този скандал не е приятен за страната, за нейния образ поради обстоятелството, че в него се споменава името на бившия министър-председател на републиката господин Сакскобургготски. Това не ме радва, за разлика от Вас, като гледам Вашия тон и начина на задаване на въпрос, господин Чачев.
Както впрочем не ме радват и други обстоятелства от българската политика за последните 15 години. Не ме радва скандалът “Сапио”, не ме радва темата за кръга “Орион”, не ме радва кръгът “Олимп”, не ме радва обстоятелството, че бившият премиер Софиянски е подсъдим. Никак не ме радват тези неща! Би било странно който и да било да се радва, защото става въпрос за облика на страната ни. Аз много често изпитвам, повярвайте ми, болка от това, че в различни европейски медии България се споменава само във връзка с лоши новини. Става дума не само за корупцията и за организираната престъпност, като цяло. Защото това е част от истината за България, неприятната част, но далеч не е цялата и далеч не отговаря на основната посока на развитието на страната ни и на основните тенденции в нея.

Убеден съм, че през последните години и оттук нататък, особено във връзка с изпълнението на стандартите на Европейския съюз за прозрачност, контрол, корупцията ще намалява. Ще се увеличава прозрачността в нашата страна, което е в интерес на икономиката, на обществото и на достойното място на България в Европейския съюз, господин Чачев.
Впрочем бих Ви обърнал внимание на това каква е реакцията на официалните италиански институции по повод оповестени в италианските и в българските медии стенограми от записите на телефонните разговори на Виктор Емануил и италианския бизнесмен Черани. Вицепремиерът Рутели, който е от левицата и няма никакви основания да симпатизира на хора, които изповядват десни убеждения, в това число Виктор Емануил, казва, че оценките трябва да се отложат до установяване на фактите. А министърът на правосъдието казва, че при цялото му уважение към свободните медии смята, че това, което е станало – изнасяне на материали от прокуратурата и тяхното публикуване, превръща италианското правосъдие в Биг брадър.

Не бих искал и българският обществен живот да се превърне в един елементарен Биг брадър.
Няма да приема като гражданин българският парламент да се превръща в трибунал, господин Чачев, в това число по отношение на господин Сакскобургготски, какъвто опит беше направен и от вашата политическа сила с проектодекларацията в началото на тази седмица.
Аз казах, че българските институции са длъжни да окажат всяческо съдействие на италианските разследващи органи за изясняване на цялата истина и те ще го направят, особено ако има запитване, изискване от италианска страна. Българските институции трябва да направят своите разследвания по много от случаите, които Вие посочихте.
Впрочем мога да Ви напомня, че и в миналия, и в този парламент политическата сила, която аз представлявам като лидер на БСП, имаше много ясна позиция и по кредита за педиатричната болница, и по отношение на приватизацията на БТК.

Що се отнася до магистрала “Тракия” – Вие споменавате вече и сегашното правителство, позицията на правителството е ясно формулирана. Чакахме да получим становище от съда дали сделката е законосъобразна – тя е законосъобразна, както казах – българския независим съд. Това не означава, че смятаме, че тя е целесъобразна в тези й параметри, защото смятам, че има основание да поискаме предоговаряне на тази сделка по отношение на параметрите й, на цената на изграждане на магистрала на километър, по отношение на държавните гаранции и много други параметри. Това ще бъде обсъдено на следващото заседание на Министерския съвет и ще се създаде работна група. Най-логично е да я оглавява министърът на регионалното развитие и благоустройството, която ще предложи на партньорите от португалската страна предоговаряне. Ако не постигнем резултати, които са удовлетворителни за България, няма да я подкрепим, но ще държим този процес на разговори, на уточняване на параметрите да бъде ясен и прозрачен, с ясни предварително заложени критерии, мандат от правителството и ясен резултат, за да има по-добра инфраструктура в България. Това е позицията на правителството, господин Чачев – много ясна и според мен достатъчно убедителна и прозрачна.

Пак се връщам към темата със скандала. Аз го казах и в моето изявление във вторник. Не ми допада като на човек, че в нашата страна много лесно се окепазява който и да било. После трудно се измива подозрението, дори когато съдът е доказал невинността на някого. Аз не мога и не разсъждавам по този начин – и по отношение на господин Сакскобургготски, и по отношение на който и да е.

Впрочем още едно уточнение – това, което мога да разбера от стенограмите, публикувани във вестниците, е, че основната претенция на Виктор Емануил към господин Сакскобургготски е, че той нищо не е свършил. (Ръкопляскания от мнозинството.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин Чачев, заповядайте за Вашата реплика.
ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.

Уважаеми господин премиер! Изненадан съм от Вашия отговор, защото Вие започнахте с клевети, изфабрикувани от бившата Държавна сигурност. (Смях в КБ.) Това, което казахте накрая – Демократи за силна България в никакъв случай не гледат по начина, по който Вие се изразихте. Ако Вие действително мислехте за имиджа на България, щяхте да подкрепите нашата декларация в тази зала. (Възгласи: “Е-е-е!” от КБ.) Но Вие не го направихте.

МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): Те не подкрепят, ние трябваше да подкрепим, Чачев!

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: Разкритията на италианските прокурори би трябвало да Ви помогнат да оценявате много от фактите в управлението на НДСВ в различна светлина, господин премиер – в светлината на неизпълнените от БСП предизборни обещания, ревизия на всички скандални сделки на предишното правителство. За българското общество остава загадка защо това не се случва. Скриването ви зад смокиновия лист на присъединяването ни към Европейския съюз изважда на показ още един страшен факт, който свързва кабинета Сакскобургготски с вашата формула 8-5-3. Това е упоритият ви стремеж да се осъществят оспорени вече от самите вас, господин премиер, сделки, разбира се, под благовидния предлог, че те могат да се предоговорят, както казахте преди малко, щом като цената не харесва на някого и пак да се изпълняват по същата процедура – на тъмно, без търг, без конкурс и задължително със засекретени доклади. Ако всичко беше законно и приемливо, защо още не е разсекретен докладът за автомагистрала “Тракия”, за “Краун Ейджънтс”, за БТК, за “Булгартабак”? Да изброявам ли другите?

МИНЧО СПАСОВ (НДСВ, от място): Вие приехте този закон!

МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): За БГА “Балкан”!

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: Затова развращаването на политическата и държавната ни система ще продължава, господин премиер, и вината е ваша. Благодаря ви.

МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): Сашо Божков ли ти написа това?

ПЛАМЕН СЛАВОВ (КБ, от място): Или Муравей Радев?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин министър-председател, заповядайте за дуплика.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Чачев!

Току-що Вие предложихте правителството да наруши Търговския закон, доколкото знам, засекретявайки договори. Освен това искам да Ви напомня, че закона, по който е подписана автомагистрала “Тракия”, е приет, ако не ме лъже паметта, от вашето мнозинството в периода преди 2001 г. и българският съд се произнесе, че този договор е законосъобразен. Но Ви казах, че това не означава, че той е целесъобразен във вида и в параметрите, с които е подписан, защото правителството поръча независим финансов одит, който направи анализ на основните параметри на договора и който, без да навлизам в детайли, заяви, че има основание за подобряване на параметрите, господин Чачев. И аз Ви посочих някои от сферите, в които имаме намерение да го направим. Разбира се, има алтернативата, въпреки решението на съда, да прекратим договора незабавно. Това означава реално погледнато спиране на концесионирането като процес, удължаване на всички процедури сигурно с още една година. Означава, че няма да има автомагистрала до Черно море много по-дълго, отколкото би могло да бъде, господин Чачев.

И Ви казвам пак – тези случаи, които цитирах от миналото на българския политически живот и обвинение към различни политически сили, различни бивши премиери, изобщо не ме радват, господин Чачев, защото пак става дума за образа на нашата страна.
Аз затова споделих, че съм убеден, че и България, и господин Сакскобургготски, и неговата политическа сила НДСВ са заинтересовани максимално бързо да се изясни истината, обективната истина и този въпрос да приключи. Благодаря. (Ръкопляскания от ПГ на КБ.)
 
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.

От името на парламентарна група думата има господин Методиев.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, господа министри!
Това, че бързате да напуснете залата сигурно е поради изключителна натовареност, но никой тук не говореше за радост от това, че България тези дни е разтресена от огромен скандал, в който не става дума за клевети, в който не става дума за лъжи, а става дума за един доклад на временна анкетна комисия на българския парламент.
Реакцията в момента на българските институции, към която самият Вие, отиващ си господин министър-председателю (министър-председателят Сергей Станишев излиза от залата), се отнасяте с мълчание, означава, че мълчим за дейността и на българския парламент, за Тридесет и деветото Народно събрание.

Ние тук не сме се събрали в момента, за да обсъждаме кой е по-голям клеветник, от тази трибуна колко клевети са произнесени за български политици. В момента разговаряме за това в състояние ли са днес българските институции да защитят образа на страната наистина с действие, а не с думи. Това, което се чува сега от устата на министър-председателя е: чакайте, мълчете, да видим!… Кое да видим? Че в доклада на българския парламент, приет през м. февруари 2005 г., са описани цяла серия от нарушения, от престъпване на наредби, нормативи, закони на българската държава в случая с една сделка, която е изцяло неизгодна. Да чакаме да прочетем стенограми ли от подслушани телефонни разговори? (Реплики.)

Господин министър-председателят каза, че бил научил от тези подслушани телефонни разговори, че Сакскобургготски не си бил свършил работата. Ами, прочете ли, че си бил взел парите, ако ще цитираме тези неща?

Не говорим за подслушаните разговори, говорим за доклада на българския парламент, за който ви призовавахме да вземем предвид него, за да направим някаква следваща стъпка, даже следваща крачка. И това нещо като че ли не се чува.

Може ли български министър-председател, който проявява поредно неуважение с това, че става в момент, в който не е довършен един важен разговор, може ли един български министър-председател да ни призове да мълчим по повод на решение на собствения ни парламент? Това на какво прилича?! Това ли е защитата на образа на България? Представяте ли си какво става? Какво чуват извън България, че българският министър-председател не уважава българския парламент – това чуват. Защото тази декларация не е само политически скандал, както вие искате да го изкарате. Не вярно! Тази декларация е приемственост на работата на българския парламент. Това се нарича парламентаризъм, а не просто риториката от тази трибуна. Ние това не вършим! Не само не го вършим, а чуваме, че действащият министър-председател много неохотно се опитва да защити своя предшественик и сегашен коалиционен партньор и в крайна сметка удря върху авторитета на собствената ни институция. Това чуваме!

И чуваме някакъв глас на тъга – не се радваме. Кой от нас се радва в момента и защо да се радва, когато става дума за много голямо злепоставяне, международно злепоставяне на България? Кой да се радва? И защо да се радва? Каква е тази спекула?
Ние тук говорим за съвсем друго нещо. И най-неприятното е, че в мнозинството това изобщо не се чува. Не се чува от лидера на това мнозинство, който е министър-председател на страната, от ръководителя на партията, която е получила най-голямо доверие на последните избори. Всичко това се чува обаче извън тази зала и това е най-лошото. Чува се сред тези, от които зависи своеобразното бъдеще на България. Чува се от тези, които утре вземат решение за пълноправно членство, за защитни клаузи и така нататък. От тях се чува!

И това, че вие се правите на глухи, съвсем не означава, че последствията ще бъдат глухи. Защото пак да кажа – никой от нас в момента не се позовава на това какво са казали само медиите. Основното, на което се позоваваме, основното, за което ви призоваваме е да продължи приемствеността в работата на самия парламент, да се създаде една нова анкетна комисия, да се направи нова стъпка, ако щете. Има много решения, но вие казвате: “Никакви решения! Да мълчим! Да се снишим, докато мине бурята!”. “Да се снишим, докато мине бурята!” – говореше и Живков преди двадесет години и затова дотам го докарахме. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ПГ на ДСБ.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49474
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930