Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 17:23 - 18 ноември 2005 г Въпрос от госпожа Екатерина Михайлова към министър-председателя Сергей Станишев относно действията на правителството след доклада за машинации
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 540 Коментари: 0 Гласове:
0




ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Няма нужда да ми отговаряте, защото това е така.
Въпрос от госпожа Екатерина Михайлова към министър-председателя Сергей Станишев относно действията на правителството след доклада за машинациите с програмата “Петрол срещу храни”.

Заповядайте, госпожо Михайлова.

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА (ДСБ): Благодаря, господин председател.

Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър-председател! Изнесено беше съвсем скоро, че с Резолюция 15-38 Съветът за сигурност на ООН приема Доклада по програмата “Петрол срещу храни” за сделки, извършени с диктаторския режим на Саддам Хюсеин и в този доклад фигурира Българската социалистическа партия и български държавни фирми. В същата резолюция на Съвета за сигурност се призовават всички държави-членки, които са засегнати, да оказват пълно съдействие за разследването. Редица страни предприеха действия – в Индия вече има даже и оставка на министър.

Затова въпросът, който задавам днес към Вас, е: какви действия Вие като министър-председател ще предприемете за изясняване участието на Българската социалистическа партия и български държавни фирми с престъпния режим на Саддам Хюсеин? Въпросът е съвсем актуален и затова, защото във времето, което се визира в Съвета за сигурност и този доклад, Вие, настоящият министър-председател, сте завеждащ Международния отдел на БСП, а настоящият президент – Георги Първанов, е председател на Българската социалистическа партия. В тази връзка, яснотата какво се е случило е изключително важна за България, защото засяга БСП във време, в което настоящият президент и премиер, са били ключови фигури.

В тази връзка аз Ви питам и още нещо: Вие, господин министър-председател, във времето, в което сте били завеждащ Международния отдел на БСП, подписвали ли сте и предоставяли ли сте за подписване документи на настоящия президент, а тогава председател на БСП, за връзки с видни представители на престъпния режим на Саддам Хюсеин или протекции за български фирми във връзка със сделки с иракския петрол? Това е нещо, което струва ми се много лесно може да отговорите още сега с да или с не.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, господин министър-председател.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаема госпожо Михайлова! Вие повдигате въпрос, който не е нов за българското общество и нищо ново не казвате. Докладът на независимата комисия за разследване по Програмата на ООН “Петрол срещу храни”, ръководена от Пол Волкър, публикуван на 27 октомври т.г., като цяло повтаря твърденията от доклада на ЦРУ от 2004 г. Самият председател на комисията специално уточни, че споменаването на фирми, търгували с Ирак, не означава непременно, че те са нарушавали закона или са извършвали действия, противоречащи на резолюциите на ООН.

Още през миналата година заявих категорично, че Българската социалистическа партия никога, никъде и по никакъв повод не е имала и няма отношение към каквато и да било търговия с режима на Саддам Хюсеин. Тогава поискахме от съответните служби в България и Посолството на САЩ в София да представят цялата документация по въпроса, с която разполагат.

В Тридесет и деветото Народно събрание беше съставена Временна комисия за проучване на въпроса, която излезе със заключение, че няма данни за пряко финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин. И Вие прекрасно знаете, че в тази комисия представителите на Коалиция за България бяха в много силно малцинство и не са влияли върху решенията на комисията. Ще повторя отново, че БСП не носи отговорност, ако някоя фирма или отделна личност са злоупотребили с нейното име, тъй като ръководството на БСП не е водило и не е упълномощавало когото и да било да води преговори от името на БСП. Въпреки това като министър-председател наредих да се направи административна проверка в архивите на ведомствата, които са имали отношение към Програмата на ООН “Петрол срещу храни”.
Сигурен съм, госпожо Михайлова, че и Вие, и вашият лидер господин Иван Костов, като ръководител на правителството през онзи период, би трябвало да сте информирани, че допускът на фирми до програмата на ООН се е извършвал съгласно строга процедура на Комитета по санкциите срещу Ирак, одобрена от Съвета за сигурност. Според нея никоя фирма не е могла да бъде регистрирана за участие в програмата, ако не е била предложена от страна-членка на ООН чрез нейното постоянно представителство. През периода 1997-2001 г. между редица български министерства, Постоянното представителство на Република България при ООН и Комитетът по санкциите е водена доста оживена преписка. Ведомствата са предлагали на Комитета по санкциите множество български фирми да бъдат регистрирани от ООН по Програмата “Петрол срещу храни”, включително и като износители на нефт и нефтопродукти от Ирак. Сред тях са и фирмите, споменати в доклада на Волкър.
 
Имам доста материали от българските министерства, които са свързани с тази проверка, която поръчах, и те поставят редица въпроси, на които някой наистина трябва да даде отговор. Ето малка част от наличните факти. В доклада на Волкър на стр. 13 от Таблица 1, озаглавена “Обобщение на разпределението и продажбите на нефт”, според фирмите, сключили договора, е посочена компанията “Росбулнефт”. Тя е предложена на Комитета по санкциите от Постоянното представителство на Република България при ООН с бенефициенти Комунистическа партия на Русия и Партията за мир и единство в Русия. В писмо до Министерството на външните работи с изх. № 26-Р-329 от 7 януари 1998 г. от министъра на търговията и туризма Валентин Василев е посочено, цитирам: “Компанията “Росбулнефт” да бъде регистрирана по установения ред в Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН, като национален купувач на нефт и нефтопродукти от Ирак”. В резултат на това писмо фирмата е получила 23 млн. 231 хил. 138 барела нефт.

И аз Ви питам, госпожо Михайлова, защо министър Василев е ходатайствал за фирма, на която бенефициенти според ООН са Комунистическата партия на Руската федерация и Партията за мир и единство в Русия и това по чие указание е било направено?
За фирмата “Ирак Бул Ойл”, посочена в доклада на стр. 7 от същата таблица, Министерството на икономиката с министър господин Петър Жотев изпраща до Министерството на външните работи писмо № Т-26-И-118 от 14 декември 2000 г. с молба да бъде регистрирана в Комитета по санкциите при Съвета за сигурност на ООН, цитирам: “Във връзка с предстоящо сключване на договор за покупка на нефт”.

В доклада се твърди, че фирмата е взела 2 милиона барела нефт – вероятно вследствие и на подкрепата, която тогавашното българско правителство й е оказало.
И аз Ви питам, госпожо Михайлова, защо господин Жотев е ходатайствал за фирма, която сега е в доклада на Волкър?

Много коментари предизвика фирмата “Машиноекспорт”. Имаше намеци, че тя е била свързана с БСП, че е работила в полза на БСП и т.н. Ето какво пише на 15 август 2000 г. чрез Министерството на външните работи до Постоянното представителство на Република България при ООН заместник-министърът на икономиката Любов Панайотова, а неин ръководител е Петър Жотев, който е вицепремиер в правителството на ОДС тогава – писмо № 04-17-469: “Министерството на икономиката потвърждава, че на 10 август 2000 г. фирма “Машиноекспорт” – София, е внесла Министерството на икономиката необходимите документи за регистрирането на износна сделка съгласно изискванията на Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН. Министерството на икономиката счита, че сделката е сключена съгласно Резолюция № 661 и № 986 на Съвета за сигурност на ООН. Моля да внесете за разглеждане от Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН приложените документи”.

И аз питам, госпожо Михайлова, как ще обясните тази загриженост за интересите на фирмата “Машиноекспорт” от страна на правителството, излъчено от партията, на която тогава бяхте парламентарен лидер? Смятам, че коментарите са излишни. Благодаря за вниманието и Ви пожелавам искрено успех в търсенето на истината за Програмата “Петрол срещу храни”.
И още нещо в заключение. В качеството ми на ръководител на изпълнителната власт аз наредих на службите към Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната да ми представят цялата информация, с която разполагат, за участие на български фирми и организации в незаконна търговия с режима на Саддам. Данните от разпоредените проверки ще бъдат оповестени и ще бъдат оповестявани периодично в Народното събрание. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви, господин премиер.

РЕПЛИКИ ОТ БЛОКА НА КБ: Кой беше министър-председател тогава? Кой взе парите? Кажи си, Кате, кажи си!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, госпожо Михайлова, за Вашата реплика от 2 минути.

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА (ДСБ): Благодаря, господин министър-председател. Не ми отговорихте на въпроса. Аз Ви питах за БСП – за ваучери, дали има такива, защото го има в доклада на Съвета за сигурност. Това е едното.

Втората част – за фирмите. Аз си мисля, господин министър-председател, че е излишно да задавате към мен въпроси. Аз съм сезирала главния прокурор за данните, които са изнесени в доклада за Съвета за сигурност. Аз съм сезирала главния прокурор за разлика от Вас, който търсите при мен отговор на въпроси, които повдигате.

Въпросът ми е: Вие ще сезирате ли главния прокурор да потърси конкретна отговорност от лица, които са забъркани с престъпния режим на Саддам Хюсеин – било то министри, министър-председатели или президент? Това е, на което трябва да се отговори. В Германия вече има разследване по данните, които са изнесени в този доклад. Ние от Демократи за силна България изпратихме писмо до главния прокурор. Той отговори публично, че няма да се занимава с наши сигнали. Направете и Вие сигнал до главния прокурор и дано да започне да се занимава и да даде публичен отговор на това дали БСП има връзки с престъпния режим на Саддам Хюсеин, български фирми имат ли връзки, персонално кой е отговорен и да бъде потърсена наказателна отговорност. Иначе всичко друго не е отговор, а опит за политическа спекулация, каквато Вие се опитахте да направите в опита си за отговор.

РЕПЛИКА ОТ БЛОКА НА КБ: Истината винаги боли!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин премиер, заповядайте за дуплика.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаема госпожо Михайлова, уважаеми народни представители! Опит за политическа спекулация е вашето поведение – на Демократи за силна България (ръкопляскания от блока на КБ), защото вие не можахте да кажете след конкретните данни и цитати от преписки на българските министерства защо правителството на Република България на Обединените демократични сили е молило Комитета по санкции на ООН да даде възможност съответните фирми, които са посочени в доклада на господин Волкър, да получат възможност да осъществяват търговия с нефт. (Шум в блока на ДСБ.) Казах каква е моята позиция и аз съм заинтересован да излезе цялата информация и истина наяве. И ако парламентът прави отново комисия, бих предложил той да направи цялостно разследване, в това число на всички форми на търговия с режима на Саддам Хюсеин, защото още един детайл от архивите, макар и от друг доклад, свързан с нарушения на оръжейното ембарго срещу Ирак, мога да цитирам. През м. септември 2004 г. специалният съветник на директора на ЦРУ пише в доклада, за който вече ставаше дума, следното (документът може да бъде намерен в адреса на ЦРУ в Интернет):

“През 1999-2002 г. българска фирма доставя на Ирак военни стоки. Заловени документи свидетелстват, че българска фирма е предлагала от 1999 до 2002 г. да достави на Ирак очила за нощно виждане и части за иракски танкове Т-55 и самолети. Писма от управителя на “Сара М” – София, от 1999 до 2002 г. предлагат на бригаден генерал от Министерството на отбраната различни военни стоки. Едно писмо се позовава на предишни срещи, в хода на които иракската страна иска танкови очила за нощно виждане. Към това писмо “Сара М” прилага фабричен каталог, преведен на арабски, и заявява, че се надява, че той е удовлетворителен, с които ще помогне на нашата героична армия да подкопае ембаргото, наложено на нашия нов борчески народ. Управителят на фирма “Сара М” заявява също, че е готов да обсъди средствата за доставка, количествата и цената с Министерството на отбраната. В друго писмо “Сара М” се позовава на искане на Ирак да се доставят радиатори и пневматични устройства за танкове, като заявява, че може да достави 100 радиатора и пневматични устройства за танкове Т-55 до складове в Багдад. С друго писмо “Сара М” предлага да достави на Ирак очила за нощно виждане. Тя посочва, че очилата са за пехотата, пилоти на хеликоптери и водачи на танкове. Прави се предложение те да се изпратят в Ирак като мостри за проверка.”

Дотук е цитатът от доклад на ЦРУ, а сега да видим какво казват българските архиви:
“На 7 юли 1997 г. Министерството на търговията и туризма, министър на което е господин Валентин Василев, с писмо № 04-02-512 изпраща молба от фирмата “Сара М” до Министерството на външните работи с указание до Постоянното представителство да бъде внесена в Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН за получаване на разрешение за износ в Ирак.”

И аз питам: Нали вашето правителство на ОДС е съдействало на фирми, които според съюзническа разузнавателна служба като ЦРУ са действали в пряко нарушение на оръжейното ембарго срещу Ирак – не чрез “Петрол срещу храни” – програма на ООН, а в пряко нарушение на санкциите?! И защо е правило това онова правителство?! И всичко посочено по-горе се извършва пред очите на госпожа Надежда Михайлова, която, доколкото си спомням, беше министър на външните работи в същото правителство. Така че, ако вие говорите, че трябва да излезе цялата истина, независимо от това кой е премиер, президент и т.н., аз казвам: Да, и независимо от това кой е бил премиер, кой е бил министър, кой е бил шеф на парламентарна група в периода 1997-2001 г. (Ръкопляскания от блока на КБ. Народният представител Иван Костов иска думата от името на парламентарна група.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.

Какво имате предвид, господин Костов? Право на парламентарна група. Господин Костов, Вие знаете, че изявления от името на парламентарни групи не са по тема, която е предмет на дневния ред. Предлагам Ви да се съобразите с тази норма на правилника.
РЕПЛИКА ОТ БЛОКА НА КБ: Гузен!

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! Взимам думата от името на Парламентарната група на Демократи за силна България, тъй като в парламента в последните дни и седмици се води един дебат, който ние предлагаме да продължи чрез излъчване на временна анкетна комисия, която да се занимае с машинациите на споменатите в доклада на Съвета за сигурност лица и български фирми и партии и да разкрие тази страна от българските участници в машинациите с режима на Саддам Хюсеин.

Ние предложихме да се създаде временна анкетна комисия и настояваме за тази временна анкетна комисия, защото когато се задават въпроси за връзките и за участието на Българската социалистическа партия с режима на Саддам Хюсеин, този въпрос не е маловажен, той е свързан с лицата, които в момента управляват страната, тези, които са президент на Република България и министър-председател на Република България.
Едновременно с това ние сезирахме българската прокуратура да се заеме със сигналите, които са официална информация на Организацията на обединените нации и Главната прокуратура се отказа от правосъдие, наричайки официалната информация на ООН костовистки лъжи.

От тази гледна точка и при този отговор на министър-председателя в Народното събрание остава ясно само едно – че народното представителство е единствената институция в България, която може да направи две неща. Първо, за създаде временна анкетна комисия и да продължи разследването, тъй като едно беше разследването на информация, излязла във в. “Ал Мада”, който не е официален източник, съвсем друго е споменаването на имената на български фирми и на българско правителство в официален доклад, приет от Съвета за сигурност на ООН. Това нещо, ако не бъде направено, едно мазно петролно петно ще започне да се просмуква върху цялата страна. Премиерът ще се стреми това петно да отиде към по-предишното правителство, някои ще искат да бъде към предишното и това ще бъде дотогава, докато самата иракска страна не възбуди процес срещу Българската социалистическа партия и фирмите, за да потърси компенсация за щетите, които са нанесени на иракския народ не от участието на български фирми в програмата “Петрол срещу храни” с разрешението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Не от официално участващите и получили разрешение, а от тези, които са участвали в машинациите на тази програма, тези които са използвали тази програма за корупция, за финансиране.
Ние сме изпратили сигнал до Главната прокуратура и сме поискали да се изчисти това петно. Когато в едно семейство има измърсена дреха и мъжът иска да се занесе на химическо чистене, а жената не иска, тя не може да стигне до химическото чистене. Ето защо нека цялото народно представителство да застане зад следната позиция: да има Временна анкетна комисия и всичко да бъде разкрито, а не това мазно петно да пълзи върху авторитета на страната и да го съсипва окончателно. И нека всички да сезираме Главната прокуратура, за да разберат там тези хора, че това не са сигнали, не са костовистки лъжи, а е официална информация на Организацията на обединените нации. Никой да не слага чадър върху никоя фирма, никой да не слага чадър върху бившето ръководство на Българската социалистическа партия, върху нейния тогавашен председател и върху тогавашния завеждащ международния й отдел. Нека всички, ако са честни и ако са открити, нека истината излезе наяве.

РЕПЛИКИ ОТ КБ: Тя излезе!

ИВАН КОСТОВ: Току-що чухме, че министър-председателят не отговори точно на въпроса, който му беше зададен. Той не каза, че не е участвал, че не е изготвял преписки, не е давал препоръки на фирми като завеждащ Международния отдел, не е подготвял писма, които председателят на БСП да изпрати до режима на Саддам Хюсеин. Той каза “не сме участвали в търговия”. Да, не сте участвали в търговия. Въпросът е дали сте участвали в контакти със Саддам Хюсеин, който впрочем има отговор. Вие участвахте в контакти със Саддам Хюсеин, вие изпращахте делегации, връчвахте му мечове, пушки и какво ли не! Така че тези ваши връзки със Саддам Хюсеин няма нужда да ги проучва много дълбоко Прокуратурата, те са на повърхността на времето и ще бъдат разкрити съвсем лесно. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания в ДСБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Уважаеми господин Костов, Вие току-що грубо и пряко нарушихте Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Защото Вие без всякакво основание продължихте дискусията по току-що зададения въпрос, на който беше отговорено, отлично съзнавайки, че нямате право на тази процедура.
Освен това Вие много добре знаете, че предложение за комисия се прави по съответен ред, който Вие можете да използвате и то ще бъде надлежно придвижено.
Така че Ви отправям предупреждение, че ако следващия път си позволите това, ще Ви отнема думата. Този път не го направих, за да не се изтълкува превратно, че аз специално или който и да е тук в залата има опасения от това, което казахте.
Заповядайте, господин Иванов, за процедура.

ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ (ДСБ): Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги! Стриктно в рамките на чл. 42, ал. 2 искам да отправя официално забележка към Вас, господин председателю, че Вие нарушавате нашия правилник, който за нас е закон в Народното събрание. Вие знаете, че съгласно разпоредбите на Глава осма – Парламентарен контрол, и по-специално чл. 79, министрите имат лимитирано време за отговори. Сумата от времето за отговор и след това за дуплика на министър-председателя трябва да бъде 5 минути. Господин Станишев говори повече от 10 минути. Аз мога да разбера Вашето лично уважение към министър-председателя, мога да разбера и вашата партийна общност, но, господин председателю, Вие сте пръв между равни и когато ние сме гласували правилника, сме Ви делегирали права да упражнявате този правилник в съответствие с гласуваните текстове. 

Парламентарният контрол има за цел до голяма степен да равнопостави народните представители и министри като висши представители на изпълнителната власт. Повече от 10 минути говори министър-председателят. Аз нямам нищо против това, което той конкретно е заявил и не би трябвало това нещо да бъде превратно тълкувано, но ако той иска да депозира определени документи към госпожа Михайлова в отговор на нейния въпрос, той може да го направи писмено, може да го раздаде и на журналисти, за да има публичност, но не да бъде нарушаван Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание.
И второ, господин председателю, искам да протестирам за това, че прекалено често Вие правите коментар по отношение на изказвания или дебати в Народното събрание, което не е прието. Вие знаете, че за целта трябва да вземете думата от трибуната и след това да заемете мястото си при редовите народни представители. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря, господин Иванов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49160
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031