Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:20 - 16 февруари 2007 г. Питане от народния представител Иван Костов относно политиката за охрана на правоимащи лица
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Питане от народния представител Иван Костов относно политиката за охрана на правоимащи лица към господин Сергей Станишев – министър-председател на Република България.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин министър-председател, административните разходи на държавата през последните пет години нараснаха повече от два пъти. Държавните служители се увеличиха с над 100 000 души. Това са млади хора, това са хора, които могат да произвеждат добавена стойност в българската икономика, в услугите и в производството. Тези хора са увеличили разходите за себе си в размер на около 600 млн. лв. Шестстотин милиона лева за хора, които могат да се трудят, могат да произвеждат добавена стойност. Ако бяха дадени тези 600 млн. лв. на пенсионерите, пенсията им можеше да се вдигне с по 300 лв. Това е политика, която не е рационална и не е разумна – плащаш на младия човек, който може и трябва да работи, и отнемаш от възрастния, който не може и няма как да се издържа по друг начин. (Реплики от ДПС.) Тази политика не е социална, а вие поехте ангажимент за социална политика, нито е ефективна, защото млади хора се отклоняват от производствена дейност. Тя е изцяло отговорност на правителството.

Дейността на Националната служба се осъществява по ред, определен от Министерския съвет на Република България, с Правилник за устройството и дейността на НСО при Президента на Република България. По моя непроверена информация бюджетът на Националната служба за охрана се е увеличил повече от 2,5 пъти. Независимо на кого е подчинена тази служба, правилата за нейната дейност се приемат от правителството. То може да направи строга политика на икономия, като дефинира по друг начин кръга на охраняваните лица.

В тази връзка Ви питам: имате ли намерение с промяна в Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана да ограничите или дори премахнете кръга от лица, които ползват право на държавна охрана, без да заемат държавни длъжности, или след като е изтекъл определен срок след освобождаването им? Сред тях са бившите президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание, дори членове на техните семейства, софийския кмет, членовете на Сметната палата.
Питам: имате ли намерение все пак да проведете една по-строга политика на икономия? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев, за да отговори на въпросите на народния представител Иван Костов.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители!
Уважаеми господин Костов, де да беше толкова лесно да се привлекат млади и квалифицирани специалисти в държавната администрация, дори в звената, които работят с европейски фондове и структури. Държавната администрация изпитва огромни затруднения да привлече хора в държавния бранш, заради ниското заплащане. Българският бизнес изсмуква квалифицираните кадри за себе си. Това е добре за развитието на бизнеса, но създава сериозни трудности на държавата, в това число по отношение усвояването на фондовете. Въпреки всички допълнителни мерки, които се предприемат от правителството за поощряване, бонуси, по-високо заплащане, особено за звената, които работят с Европейския съюз и с европейските фондове, за съжаление картината не е толкова лесна и еднозначна.

Впрочем, в бюджета за тази година увеличението на бюджета на Националната служба за охрана, за която Вие питате, е едно от най-ниските. И би трябвало да отчетете това, въпреки че отговорностите на службата са сериозни.
Кръгът на охраняваните лица и мерките за охрана – лична, постова, техническа, специализиран транспорт, са определени с Правилника за устройството и дейността на НСО от президента на Република България. Той е приет с Постановление № 151 на Министерския съвет от 5 август 1992 г. От публикуването му в „Държавен вестник” през 1992 г. досега е изменян и допълван 16 пъти.

Съгласно сега действащите норми на Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана се осигурява лична, постова и техническа охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим по месторабота, по местоживеене и пребиваване в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента и на чуждестранни гости с техния ранг при посещенията им в страната; лична охрана и специализиран транспорт на председателя на Конституционния съд, на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд, на главния прокурор и на омбудсмана.

При повишена степен на застрашеност им се осигурява и друга охрана на основание решение на комисия.
Специализиран транспорт се осигурява на членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, заместник министър-председателите, председателя на Сметната палата, управителя на БНБ, заместниците на главния прокурор на Република България, определени от него, на директора на Националната следствена служба.
При повишена степен на застрашеност им се осигурява охрана на основание решение на комисия.
Националната служба за охрана при повишена степен и на основание решение на комисия осигурява охрана и специализиран транспорт на народни представители, министри, кмета на Столичната община и членове на Сметната палата. Казах Ви при какви условия.

Комисията по оценка степента на застрашеност и мерките за охрана е определена с Указ № 210 от 1992 г. на президента на България. Тя е в състав: главният секретар на МВР и началникът на НСО. Решенията са на база на проучване на рисковете и заплахите за живота и здравето на лицето, което има право съгласно правилника, и ако е застрашено.
През годините Националната служба за охрана е получавала под различна форма сигнали за застрашеност към лицата, имащи охрана по право, и към тези, получаващи охрана, поради степен на застрашеност. Чрез службите за сигурност и обществения ред на МВР и МО сигналите са проверявани. Броят на кръга от охранявани лица и отработени сигнали през годините е бил различен. Мога да Ви предоставя информация за последните 12 години.

В момента съгласно чл. 3, ал. 1 и 2 от Правилника за устройството и дейността на НСО се охраняват шест лица: президентът на републиката господин Георги Първанов и съпругата му, председателят на Народното събрание, министър-председателят, вицепрезидентът господин Марин и главният прокурор господин Велчев.
Съгласно чл. 5, ал. 1 и 2 от същия правилник при повишена степен на застрашеност с решение на Комисията по Указ № 210 се охраняват четири лица: бившият президент на Република България и депутат в това Народно събрание господин Петър Стоянов, депутатът господин Ахмед Доган, бившият министър-председател господин Симеон Сакскобургготски и кметът на Столична община господин Бойко Борисов.

На финала искам да ви кажа, че в Министерския съвет е внесен законопроект за Националната служба за охрана, който има за цел да регламентира кръга от лица, които ще имат право на охрана, видовете охрана, обема й, статута и правомощията на служителите и т.н. В момента законопроектът е даден за съгласуване с министерствата и ведомствата, които имат отношение към проблема. Мисля, че това е най-добрият начин за уреждане на всички въпроси, свързани с дейността на НСО – не с поредни, седемнадесети по ред промени на правилника, а с един по-цялостен закон.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Иван Костов.

Господин Костов, както Ви е известно, в рамките на 2 минути можете да зададете до два уточняващи въпроса.
ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.

Уважаеми господин министър-председател! Говорим за сериозни неща. За тези в Народното събрание, които не знаят какви са паричните измерения на охраната, ще кажа само, че постът, който беше поставен пред къщата на майката на жената, с която живее Бойко Борисов, струва годишно 100 хил. лв. на държавата. И за времето, когато е бил на пост там, е изразходвал над 450 хил. лв. Става въпрос за сериозни пари. Като ще се охранява някой по този начин, трябва наистина да се прецени!
Второто нещо, на което искам да Ви обърна внимание. Ако е широк кръгът на охранявани лица, това означава, че не е добро противодействието срещу престъпността. Няма как тези неща да вървят ръка за ръка.
Вие не ми отговорихте на простичкия въпрос: ще предложите ли намаление, съкращение, а не ще предложите ли закон. Хубаво е, че имате намерение да предложите закон, ще го обсъдим тук, но това означава народните представители да решат.
Предполагам, че кабинетът ще изрази своята позиция и тя ще бъде за съкращаване на броя на охраняваните лица. Предполагам, че в това ще ме уверите след малко.

И второ, да Ви задам следния въпрос. Господин Симеон Сакскобургготски няма право по силата на правилника, тъй като е изтекъл срокът след неговия мандат, на такава охрана. Той не е депутат, той не е в кръга на тези лица. По една от последните поправки, които е направил, е отворена възможност, нищо че са изтекли вече две години от неговия мандат, да продължи да бъде охраняван и обслужван от Националната служба за охрана.

Можете ли да кажете: защо се охранява господин Симеон Сакскобургготски? По силата на какви заплахи?
Аз бих попитал и за Петър Стоянов: как може бившият президент пет години, след като е слязъл от президентството, да бъде охраняван? За симетрия ще питам и за него.

Имате ли намерение просто да намалите кръга на тези лица, защото не е редно държавата да ги охранява?
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя Сергей Станишев.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! Уважаеми господин Костов, както вече подчертах, бюджетът на Националната служба за охрана е един доста скромен бюджет от моя гледна точка. Увеличението за тази година в бюджета е едно от ниските сред всички ведомства.
Не казвам това за хвалба, защото Националната служба за охрана, освен охрана на държавните лица, като президента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор, има много важна функция за осигуряване на сигурността на всички високопоставени гости на България. И за това отива голямата част от разходите на Националната служба за охрана.
Не съм в течение на случая, който цитирате по отношение на господин Бойко Борисов, но, ако не ме лъже паметта, става дума за охрана в периода, когато той е бил главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Ще го проверя и ще видя как стоят нещата. Не съм сигурен дали охраната е осигурявана от Националната служба за охрана, а не от Министерството на вътрешните работи. Мисля, че този конкретен казус не говори добре за случая.
Що се отнася до конкретните дейности на Националната служба за охрана, броя на получените сигнали, охраняваните застрашени лица, искам да ви посоча статистиката:
през 1997 г. са получени 82 сигнала и 18 лица са охранявани – имам предвид извън тези, които са регламентирани по другия ред;
през 1998 г. – 76 сигнала, 20 лица са охранявани;
през 1999 г. – 89 сигнала и 20 охранявани лица;
през 2000 г. – 87 сигнала и 18 охранявани лица;
през 2001 г. – 95 сигнала и 17 охранявани лица;
през 2002 г. – 112 сигнала и 13 охранявани лица;
през 2003 г. – 135 сигнала и 14 охранявани лица;
през 2004 г. – 74 сигнала и 13 охранявани лица;
през 2005 г. – 70 сигнала и 10 охранявани лица;
през 2006 г. - 200 сигнала и 10 охранявани лица.
От гледна точка на тази статистика можете да видите, че, първо, има ясна тенденция за намаляване на броя охранявани застрашени лица, и, второ, че комисията очевидно много по-внимателно и стриктно преценява сериозността на сигнала. Има маса несериозни сигнали или просто отправени фрази, или заплахи, които са отправени в писмен вид, които не представляват реална заплаха. Както виждате, комисията, която носи отговорността за вземане на тези решения, много внимателно преценява и гледа да икономиса средства от държавния бюджет.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин Костов, заповядайте. Можете да изразите Вашето мнение относно отговора на министър-председателя.

ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Не съм удовлетворен от отговора, нито от това, че нараства броят на заплахите. Двеста заплахи са много лош атестат за работата на всички правоохранителни органи. Това означава, че респектът към властта е паднал повече от два пъти.
Аз съм съгласен да се присъединя с добри думи към характеристиките на Националната служба за охрана, но Ви призовавам, господин министър-председател, да се попитате: защо вашият вътрешен министър не ползва служителите на Националната служба за охрана? Защо си е назначил лична охрана и по каква процедура тази лична охрана действа, по какви наредби, с какви правомощия, как може да се противопостави тя, как може да извърши тази охранителна дейност, при положение че не е в правото си да я упражни? Така че очевидно не всички във вашия кабинет споделят това отношение.
Оставам с крайно неприятно впечатление, че въобще не отговорихте за Симеон Сакскобургготски: защо охранявате бившия министър-председател, без да има никакво основание, тъй като той вече не е депутат и отдавна е освободил поста?
Това е жест, който очевидно правите към своя коалиционен партньор, който обаче няма право на такива жестове. Ако Българската социалистическа партия има желание да направи такъв жест към своя коалиционен партньор, има една процедура в НСО – поемате разходите за тази охрана и охранявате своя коалиционен партньор, но не с парите на българския данъкоплатец! Не можете да правите това с моите данъци, нито с Вашите, нито с данъците на хората от Парламентарната група на ДСБ. Може би са съгласни от НДСВ. Всъщност от ДПС може би вече не са съгласни. А, не сте, нали? (Весело оживление в ДПС.) И те не са съгласни, казват, да вземате и техните данъци, за да охранявате Симеон Сакскобургготски. Благодаря ви, момчета. (Ръкопляскания от ДСБ и “Атака”.)



Тагове:   охрана,   народния,   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49158
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031