Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 18:15 - 16 февруари 2007 г.питане на народния представител Евгени Чачев за политиката на правителството при ползване на чуждестранни лобистки и консултантски фирми
Автор: kontrol Категория: Политика   
Прочетен: 704 Коментари: 1 Гласове:
0



ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ.
Първо, питане от народния представител Евгени Чачев към министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев.
Господин Чачев, заповядайте да развиете Вашето питане.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги, уважаеми господин премиер! От чуждестранни и наши средства за информация става ясно, че българското правителство през последните години под различни форми е ползвало услугите на чужди лобистки и консултантски фирми за различни цели при липсата на каквато и да е прозрачност.
Американската фирма “Уайт енд Кейс” е декларирала 1 млн. 12 хил. 637 щатски долара и 53 цента, получени от правителството. Това пише под № 2759 в редовния доклад на американския министър на правосъдието, който се представя на Конгреса на Съединените щати.

В него пише още, че българската 100% държавна компания “Техноекспортстрой” е наела фирмата “Мак Гуайър Уудс Кансълтинг” с регистрация във Вашингтон за консултант – обърнете внимание, господин премиер, по българо-американската политика. Вписано в доклада под № 5408, цитирам: “Мак Гуайър Уудс Кансълтинг” е предоставяла съвети, организирала срещи и участвала в дискусии, свързани с енергетиката, търговията и инвестициите в инфраструктурата.”

Самата американска фирма е признала, че е оказала съдействие по въпросите на енергетиката на господин Георги Първанов по време на официалното му посещение в САЩ като президент на Република България през м. октомври 2005 г. начело на делегация, в състава на която са били вашият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Известен е и фактът, господин премиер, че “Мак Гуайър Уудс” фирмата-майка на “Мак Гуайър Уудс Кансълтинг” е била юридически съветник на Дирекция “Икономическа политика” в Министерския съвет по договора за концесията на автомагистрала “Тракия” и при изготвянето на новите закони за концесиите и публично-частното партньорство.
В тази връзка е и моето питане към Вас: каква е политиката на правителството при ползването на чужди лобистки и консултантски фирми? Кои чужди фирми сте използвали през последните години? По какви критерии са определени те и каква сума им е заплатена? Считате ли за нормално използването на търговски дружества като “Техноекспортстрой” за лобизъм с немного ясна цел и при липсата на всякаква прозрачност? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Чачев!
Благодаря за въпросите, които Вие поставяте във Вашето питане, защото те засягат тема, която е от значение за визията на политиката на всеки кабинет, а и за представянето на България като цяло пред нашите външни партньори и пред общественото мнение в чужбина.
Същевременно не мога да приема опита Ви да внушите, цитирам Вашето питане, че “българското правителство през последната година е ползвало услугите на чуждестранни лобистки и консултантски фирми за различни цели при липсата на всякаква прозрачност”.
Достатъчно е да се посочи, господин Чачев, че данните, които Вие сочите, са от периода или преди формирането на това правителство, или в самото му начало. Ясно е, че ако е имало такива договори, които Вие изброявате, те са подписани, сключени са преди формирането на това правителство, така че не само, че не е вярно, но е и твърде безотговорно да се твърди от политик с Вашия административен и политически опит това, което казвате във Вашето питане.

И веднага ще добавя: аз лично не се гордея с това, че не сме използвали широко тази разпространена практика и добре разбираме, че България има нужда от нейните предимства. Много са основанията, които би трябвало да се посочат в полза на такава практика. Знаете, че почти всички правителства по света я използват. И това, че не използвахме тази практика беше един от проблемите на България в процеса на нашата подготовка за присъединяване към Европейския съюз, ако щете и от гледна точка на медийното отразяване на нашата страна. Не знам дали ще се съгласите, но според мен Вие би трябвало да разбирате добре това.

У нас все още са силни предубежденията към този тип бизнес, който е широко разпространен в цивилизования свят и има отчетливо определен пазар и правила, които са ясни и с конкретни субекти. Самият факт, че тези фирми, които Вие цитирате, са изброени в публични доклади и регистри, говори ясно в полза на това. Повечето от такива фирми са специализирани и в сферите на управлението, политиката, икономиката и още много други сфери. Натрупали са значим опит и влияние по целия свят.
Правителството може да бъде критикувано за досегашната си пасивност и го отчитам като наша слабост, но България, слава Богу, вече е част от Европейския съюз и не може повече да разчита на досегашния естествено възникващ интерес към нейните възможности за инвестиции и развитие, колкото и привлекателни да са условията, които създава правителството. Защото, ако тези условия не са достатъчно широко разгласени в чуждестранните медии, пред чуждия бизнес, пред общественото мнение на страни от Европейския съюз и други потенциални страни инвеститорки, няма да постигнем този ефект, който ние желаем.

От друга страна, съвсем недостатъчно е да разчитаме и на различните инициативи на българския бизнес, които рекламират страната ни, търсейки новите пазари, сфери на развитие и влияние. И би трябвало, смятам, че правителството ни трябва да се коригира, да концентрираме повече усилия в тази посока – за реклама на България, на нейните постижения, за това какво представлява страната ни в действителност без да крием проблемите, но да посочваме и добрите неща, които се случват в България.
Ето защо оценявам Вашия въпрос като действително навременен, а идеята като конструктивна. Намирам я за стимул правителството далеч по-решително и енергично да работи за новия имидж на нашата страна и в този смисъл да се обърне с конкретни предложения за сътрудничество и поръчки към лидерите в този бранш на бизнеса навсякъде по света.

Уверявам Ви, господин Чачев, че ще го направим и ще работим при пълна прозрачност, съобразно изискванията на конкурсното начало и най-вече спазвайки закона. Надявам се, че народните представители, които милеят за образа на България, за това как да привлечем повече инвестиции в нашата страна, ще ни подкрепят.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Евгени Чачев – имате възможност да зададете до два уточняващи въпроса.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин премиер, Вие на практика не ми отговорихте на въпроса.
Аз ще Ви улесня. Ще Ви задам два съвсем леки въпроса за отговор от Ваша страна: каква е връзката между правителството на Симеон Сакскобургготски и Вашето правителство сега, президента на републиката Георги Първанов и “Техноекспортстрой”? На сто процента държавната фирма “Техноекспорстрой” се явява основен играч в най-големите проекти в момента. В транспорта това е автомагистрала “Тракия” и в енергетиката – нефтопровода Бургас – Александруполис, за която Вашето правителство вчера взе решение.

Самият Вие оприличихте сделката за автомагистрала “Тракия” дни преди изборите през 2005 г. като грабежа на века. Има ли тази връзка отношение по въпроса България да загуби няколко стотици милиони долари от загубата на двете нефтени и газови концесии в Либия?
И вторият ми въпрос, господин премиер: къде отидоха договорените от правителството и “Техноекспортстрой” през 2002 г. 100 млн. щатски долара либийски дълг към “Техноекспортстрой” по формулата 50:25:25? Ще Ви разшифровам формулата – 50 милиона по сметката на “Техноекспортстрой” във Франкфурт, 25 милиона за изграждане на детска болница за болни от СПИН деца в Бенгази, която досега трябваше да бъде построена от същия този “Техноекспортстрой”, съгласно уговорката, и 25 милиона за така наречената от правителството “добра услуга” на Кадафи-син за изплащане на тази сделка? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министър-председателя на Република България господин Сергей Станишев.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Чачев! Очевидно когато сте формулирали Вашето питане, не сте имали никакво желание да получите конкретен отговор на въпросите, които поставяте, защото в това, което поставяте и което задавате сега като питания, има много малко общи неща като конкретика. Затова, ако Ви интересуват конкретни отговори на въпросите, които поставихте допълнително, ще моля да ми представите тези Ваши данни, за да Ви отговоря конкретно и изчерпателно.

Що се отнася до фирмата „Техноекспортстрой” не е тайна, че това е една от авторитетните български строителни инженерингови фирми със 100 процента държавно участие, и мисля, че именно участието й в такива проекти като автомагистрала „Тракия”, дава възможност да се защити държавният интерес в максимална степен.
Господин Чачев, предвид Вашия интерес, може би си заслужава да препоръчам на министъра на регионалното развитие и благоустройството да Ви вземе като съветник или консултант, за да може да се занимавате с пълна пара с тези въпроси.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Евгени Чачев.
Господин Чачев, в рамките на 2 минути можете да изразите Вашето становище относно отговорите на министър-председателя.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин премиер, изумен съм от Вашия отговор. Изумен съм от безотговорността на вашето правителство. Изумен съм от това, което се случва в тези дни, защото и днес по Българската национална телевизия вашият министър Асен Гагаузов заяви, че се предвижда приватизация на „Техноекспортстрой” и на неговото участие в Бургас-Александруполис.
Съжалявам, че не е тук бившият финансов министър Милен Велчев да Ви каже за формулата, по която те предвиждаха да бъде приватизиран „Техноекспортстрой” чрез фондовата борса. И това може би ще се случи много скоро, след като двете сделки се реализират, господин премиер.

Но не е редно премиерът на Република България да не може да отговори по един такъв въпрос като загубата на над половин милиард долара в Либия, да не говорим за пропуснатите ползи. Вие знаете много добре, че само с 16-дневен добив на газ от двете концесии, България може да задоволи годишната си нужда и да реши своята енергийна независимост. Но вашето правителство явно няма нито политическата воля, нито може, нито иска да направи нещо в това отношение. Благодаря ви.



Тагове:   народния,   Чачев,


Гласувай:
0



1. анонимен - roterrove
26.10.2012 08:02
<a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avana</a> has been using if you are allergic to any of the Nitro do not. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avanafil In addition to the is important to men. following inactive ingredients mannitol fumaric acid hydroxypropylcellulose thats predictable every producing less low blood than ever before when. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - avanafil If nitrates must be later I notice that suddenly one of my amazing and all you deliver more blood to take it properly follow.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kontrol
Категория: Политика
Прочетен: 49162
Постинги: 45
Коментари: 7
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031